• Посилання скопійовано

Про особливості справляння у 2012 році ресурсних платежів

З 2011 року справляння податків та зборів регулюється Податковим кодексом України (далі — ПКУ). У 2012 році зміни у справлянні ресурсних податків і зборів виникли лише у порядку справляння збору за спеціальне використання води з платників єдиного податку та ставках щодо ресурсних платежів.

Відповідно до п. 323.1 ст. 323 розділу XVI ПКУ платниками збору за спеціальне використання води є водокористувачі — суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їхні філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без створення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи — підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Філії, відділення, інші відокремлені підрозділи водокористувача, що мають банківські рахунки, ведуть окремий бухгалтерський облік своєї діяльності, складають окремий баланс, подають податкові декларації та сплачують збір за місцем податкової реєстрації.

Якщо до складу водокористувача входять структурні підрозділи, що не мають банківських рахунків, не ведуть окремого бухгалтерського обліку своєї діяльності, не складають окремого балансу, то декларації збору подаються і збір вноситься водокористувачем, до складу якого входять такі структурні підрозділи, за місцезнаходженням водних об’єктів та за ставками збору, встановленими для цих водних об’єктів.

Згідно з пп. 324.4.1 ПКУ збір не справляється за воду, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які перебувають на цій території у той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їхнього житлового фонду та присадибних ділянок).

Тобто пільга щодо питних і санітарно-гігієнічних потреб підлягає застосуванню тільки в межах житлового фонду та присадибних ділянок.

Відповідно до п. 297.1 ст. 297 Закону України від 04.11.2011 р. №4014-VI«Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» до переліку податків і зборів, за які не здійснюється нарахування, сплата та подання податкової звітності, не включено збір за спеціальне використання води. Отже, починаючи з 1 січня 2012 року збір за спеціальне використання води сплачують також і платники єдиного податку.

Порівняно з 2011 роком у 2012 році ставки збору збільшено у 1,113 разу (згідно з Законом України від 22.12.2011 р. №4235-VI«Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів (далі — Закон №4235), який набрав чинності з 13 січня 2012 року.

Отже, при обчисленні податкових зобов’язань за період з 01.01.2012 р. до 12.01.2012 р. включно платники збору застосовують ставки збору, що діяли у 2011 році, а починаючи з 13.01.2012 р. — нові, відповідно до Закону №4235.

Щодо порядку подання податкової декларації збору за спеціальне використання води для потреб гідроенергетики за І квартал 2012 року вважаємо за доцільне рекомендувати подавати дві звітні податкові декларації щодо цього збору: за період «з 01.01.2012 р. до 12.01.2012 р. включно» та за період «з 13.01.2012 р. до 31.03.2012 р. включно».

При цьому в заголовку податкової декларації збору за спеціальне використання води для потреб гідроенергетики, за який здійснюється розрахунок за новою ставкою, слід зазначити «з 13.01.2012 р.».

Обидві декларації приймаються органами ДПС для проведення нарахувань збору за карткою особового рахунка платника податків.

Порядок сплати збору за спеціальне використання води визначено статтею 328 Податкового кодексу.

Аналогічно починаючи з 1 січня 2012 року платники єдиного податку сплачують збір за спеціальне використання лісових ресурсів. Також Законом №4235 збільшено ставки збору за заготівлю деревини основних та неосновних лісових порід на індекс промислових цін, плати за користування надрами (111,3%.).

Платниками екологічного податку відповідно до ст. 240 Податкового кодексу є суб’єкти господарювання, юридичні особи, які не здійснюють господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їхніх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються: за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення; скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти; розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах, крім розміщення окремих видів відходів як вторинної сировини; утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені); тимчасове зберігання радіоактивних відходів їхніми виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

Також платниками екологічного податку є суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не здійснюють господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їхніх засновників, а також громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферу пересувними джерелами забруднення у разі використання ними палива (п. 240.2 ст. 240 Кодексу).

Податок, що справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення у разі використання палива, утримується та сплачується до бюджету податковими агентами.

Ставки екологічного податку встановлено статтями 243 — 248 ПКУ. При цьому за податковими зобов’язаннями з екологічного податку, що виникли з 01.01.2011 р. до 31.12.2012 р. включно, ставки податку становлять 50% від ставок.

Слід зазначити, що пунктами 3 ? 8 розділу І Закону №4235-VІ ставки екологічного податку збільшено в середньому на 8,9%.

Таким чином, платники екологічного податку за І квартал 2012 року подають до органів податкової служби щодо кожного об’єкта оподаткування два додатки до Податкової декларації екологічного податку, тобто починаючи з 1 січня до 12 січня ц.р. включно за ставками екологічного податку, які діяли з 1 січня до 12 січня ц.р., а з 13 січня до 31 березня ц.р. включно згідно з Законом №4235.Відповідно при обчисленні податкових зобов’язань щодо екологічного податку за ІІ, ІІІ та ІV квартали ц.р. застосовуються ставки податку, встановлені Законом №4235.

Порядок подання Податкової декларації екологічного податку та сплати податкових зобов’язань у 2012 році не змінився.

Також змінилися протягом місяця ставки збору за використання радіочастотного ресурсу. Базовий податковий (звітний) період для збору дорівнює календарному місяцю. Платникам збору за користування радіочастотним ресурсом України пропонується у Податковому розрахунку збору за користування радіочастотним ресурсом України, затвердженому наказом ДПА України 24.12.2010 р. №1018, за січень 2012 року проставляти ставки збору у наведеному у додатку розмірі, які обчислені за формулою:

Со = (С1 х 12 + С2 х 19) : 31,

де Со — обсичлена ставка на січень 2012 року;

С1 — ставка до 13 січня;

С2 — ставка з 13 січня.

Порядок справляння збору за користування радіочастотним ресурсом України визначається розділом XV Податкового кодексу.

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»