• Посилання скопійовано

Cплатa до бюджету частини чистого прибутку комунальними унітарними підприємствами

Лист ДПСУ від 19.04.2012 р. №11360/7/15-1217 «Щодо сплати до бюджету частини чистого прибутку комунальними унітарними підприємствами»

ДПС листом №11360/7/15-1217 надала методичну допомогу щодо сплати до бюджету частини чистого прибутку комунальними унітарними підприємствами.

П. 2 ст. 327 ЦКУ встановлено, що управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Відповідно до п. 1 ст. 78 ГКУ комунальне унітарне підприємство утворюється компетентним органом місцевого самоврядування в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини комунальної власності і входить до сфери його управління.

Особливості госпдіяльності комунальних унітарних підприємств визначаються відповідно до вимог, встановлених ГКУ щодо діяльності державних комерційних або казенних підприємств, а також інших вимог, передбачених законом (п. 9 ст. 78 ГКУ).

Державні унітарні підприємства (крім державного підприємства обслуговування повітряного руху України «Украерорух», а також державних підприємств «Міжнародний дитячий центр «Артек» і «Український дитячий центр «Молода гвардія») та їх об’єднання зобов’язані спрямувати частину чистого прибутку (доходу) до держбюджету:

• у розмірі 30% – державні унітарні підприємства, що є суб’єктами природних монополій, та державні унітарні підприємства, плановий розрахунковий обсяг чистого прибутку яких перевищує 50 млн грн;

• у розмірі 15% – інші державні унітарні підприємства.

Порядок відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями визначений постановою КМУ від 23.02.2011 р. №138, за яким контроль за відрахуванням до держбюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами (їх об’єднаннями) покладено на ДПС.

Згідно із п. 3 Порядку №138 частина чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до держбюджету, визначається державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями відповідно до форми розрахунку, встановленої ДПС, та зазначається у декларації з податку на прибуток підприємства.

Наказом ДПАУ від 16.05.2011 р. №285 затверджена форма Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями.

Відрахування до місцевих бюджетів частини чистого прибутку (доходу) комунальних унітарних підприємств та їх об’єднань здійснюється підприємствами за наявності порядку відрахування частини чистого прибутку (доходу) комунальних унітарних підприємств та їх об’єднань, затвердженого Верховною Радою АРК, відповідними місцевими радами. У разі відсутності порядку відрахування частини чистого прибутку (доходу) комунальних унітарних підприємств та їх об’єднань, затвердженого відповідними органами місцевого самоврядування, частина чистого прибутку (доходу), враховуючи п. 1 ст. 7 Бюджетного кодексу, повинна сплачуватися такими підприємствами згідно із Порядком №138.

Комунальні унітарні підприємства та їх об’єднання подають до органів ДПС Розрахунок частини чистого прибутку (доходу) разом з фінзвітністю, складеною відповідно до П(С)БО, за формою, затвердженою наказом ДПАУ від 16.05.2011 р. №285, і сплачують задекларовані в Розрахунку суми податкового зобов’язання частини чистого прибутку (доходу).

Разом з тим ДПС зазначає, що у разі неподання або несвоєчасного подання Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до держбюджету, до органу ДПС протягом 40 к.д., що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду, платники несуть відповідальність, передбачену ПКУ, зокрема п. 120.1 ст. 120 з урахуванням п. 40.1 ст. 40, п. 41.1 ст. 41 та п. 111.1 ст. 111 ПКУ, якими поширено чинність штрафних санкцій, встановлених р. II ПКУ, на порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на податкові органи.

При цьому відповідно до ст. 164(2) та ст. 166(6) Кодексу про адмінправопорушення відсутність бухобліку або ведення його з порушенням установленого порядку, неподання фінзвітності, неподання, несвоєчасне подання або подання не в повному обсязі на вимогу органів ДПС для проведення позапланових перевірок первинних документів, регістрів бухобліку, податкової звітності та інших документів, що пов’язані з обчисленням і сплатою податків і зборів, а також інших сум, що пов’язані із такими зобов’язаннями, дотриманням вимог іншого законодавства, контроль за яким покладено на зазначені органи тощо, тягнуть за собою накладення штрафу.

 

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»