• Посилання скопійовано

Звільнення члена садівничого товариства від сплати земельного податку

Статтею 35 Земельного кодексу визначено, що громадяни ? члени садівничого товариства мають право приватизувати земельну ділянку. Така приватизація здійснюється без згоди інших членів цього товариства. Землі загального користування садівничого товариства є його власністю. До них належать земельні ділянки, зайняті захисними смугами, дорогами, проїздами, будівлями і спорудами та іншими об’єктами загального користування. Використання земельних ділянок садівничих товариств здійснюється відповідно до закону і статутів цих товариств.

Відповідно до п. 281.1 ст. 281 Податкового кодексу від сплати податку звільняються: інваліди першої і другої групи; фізичні особи, що виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону №3551; фізичні особи, яких законом визнано особами, потерпілими внаслідок Чорнобильської катастрофи. Звільнення від сплати земельного податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб пунктом 281.1 ст. 281, поширюється на одну земельну ділянку щодо кожного виду використання у межах граничних норм, зокрема для ведення садівництва — не більше ніж 0,12 га. Якщо земельні ділянки приватизовано громадянами — членами садівничого товариства і кожен громадянин отримав документ, що засвідчує право на земельну ділянку, такі громадяни, крім пільгових категорій, самостійно сплачують земельний податок до бюджету. За земельні ділянки загального користування, що перебувають у власності товариства, земельний податок до бюджету сплачуватиметься товариством.

Статтею 286 Податкового кодексу зазначено, що підставою для нарахування земельного податку є дані земельного кадастру.

Згідно зі ст. 126 Земельного кодексу документами, що засвідчують право власності або право користування землею, є Державний акт на право власності на земельну ділянку та Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою.

Отже, якщо власником землі або користувачем земельних ділянок, наданих для ведення садівництва, є садівниче товариство і членами товариства не оформлено право на свою земельну ділянку, таке товариство є платником земельного податку до бюджету.

Якщо фізична особа має у власності земельну ділянку, надану для ведення садівництва, і ця ділянка засвідчується Державним актом на право власності, то тільки у цьому випадку зазначена особа має пільги зі сплати земельного податку відповідно до ст. 281 Податкового кодексу.

 

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»