• Посилання скопійовано

Ставки місцевих податків та зборів на 2019 рік шукайте на сайті ДФС

Вже розпочалася пора декларування юрособами щодо місцевих податків на 2019 рік. Тож кожному з них потрібно перевірити, за якими ставками слід сплачувати ці податки у 2019 році

Ставки місцевих податків та зборів на 2019 рік шукайте на сайті ДФС

Де знайти інформацію про ставки?

Інформації щодо ставок податків, зборів, встановлених кожним органом місцевого самоврядування в Україні, можна знайти на офіційному веб-порталі  ДФС за посиланням. Та в багатьох платників податків виникає питання: наскільки точна ця інформація і де податківці її беруть?

 

Ставки місцевих податків встановлює місцева рада

З 1 січня 2018 року копія прийнятого  рішення  про встановлення  місцевих  податків чи зборів  або про внесення змін до них надсилається в електронному вигляді у десятиденний строк з дня прийняття до ДФС, в якому перебувають на обліку платники відповідних місцевих податків та зборів, але не пізніше 1 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та зборів або змін до них.

Місцеві податкові органи не пізніше 10 липня поточного року складають зведену інформацію про розмір та дату встановлення ставок місцевих податків та зборів на відповідних територіях та подають її в електронній формі ДФС.

ДФС, своєю чергою, не пізніше 15 липня поточного року оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті зведену інформацію про розмір та дату встановлення ставок місцевих податків та зборів на відповідних територіях.

Але за п. 3 розд. ІІ Закону №2245 у 2018 році до рішень про встановлення місцевих податків і зборів, прийнятих органами місцевого самоврядування, у тому числі радами ОТГ, після 15 липня 2018 року, не застосовуються вимоги щодо їх застосування вже з 2020 року. Тобто:

 

Незалежно від дати затвердження рішення місцевою радою протягом 2018 року, нові ставки будуть застосовуватися з початку 2019 року.

 

Крім того, за ст. 266 ПКУ органи місцевого самоврядування  інформацію щодо ставок та наданих пільг юридичним та/або фізичним особам зі сплати податку на нерухомість подають відповідному податковому органу за місцезнаходженням об'єкта нерухомості до 25 грудня року, що передує звітному.

Також органи місцевого самоврядування до 25 грудня року, що передує звітному, подають відповідному податковому органу за місцезнаходженням земельної ділянки рішення щодо ставок земельного податку та наданих пільг зі сплати земельного податку юридичним та/або фізичним особам. Це вже передбачено ст. 284 ПКУ. Нові зміни щодо зазначеної інформації надаються до 1 числа першого місяця кварталу, що настає за звітним кварталом, у якому відбулися зазначені зміни.

З огляду на викладене, останнім днем подання рішень з податку на нерухомість та плати за землю на 2019 рік було 24 грудня 2018 року.

 

Якщо "свіже" рішення не було прийняте, діють минулорічні ставки

Відповідно до пп. 12.3.5 ПКУ у разі, якщо сільська, селищна, міська рада або рада об’єднаних територіальних громад, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, не прийняла рішення про встановлення відповідних місцевих податків і зборів, що є обов’язковими, такі податки до прийняття рішення справляються, виходячи з норм ПКУ із застосуванням їх мінімальних ставок, а плата за землю справляється із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування плати за землю.

***

Податківці наголосили: вони не наділені повноваженням здійснювати контроль за своєчасністю та правильністю прийняття органами місцевого самоврядування рішень про встановлення місцевих податків та зборів. Тому платники податків для уточнення інформації щодо прийнятих рішень можуть звертатися до місцевої ради, на території якої знаходяться об’єкти оподаткування.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»