• Посилання скопійовано

Чи потрібно готелю зберігати копії паспортів осіб, які розміщуються?

Податківці роз’яснили, чи потрібно готелю зберігати копії паспортів осіб, які підлягають розміщенню та чи може туроператор оплатити туристичний збір за осіб, які направляються до готелю для розміщення?

Чи потрібно готелю зберігати копії паспортів осіб, які розміщуються?

Коментар до ІПК ДФС від 02.05.2019 р. №1927/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Чи потрібно готелю зберігати копії документів осіб?

Нагадаємо, що в 2019 році було змінено порядок нарахування та сплати туристичного збору. Про це ми писали тут та тут.

При цьому податківці у ІПК від 02.05.2019 р. №1927/6/99-99-12-02-03-15/ІПК зазначили, що на підставі паспорта (та/або документа, передбаченого п. 1 ст. 13 Закону №5492) можливо визначити належність фізичної особи - платника Збору до категорії внутрішнього туризму або в’їзного туризму.

Своєю чергою, у податкового агента як суб’єкта ведення бухгалтерського обліку та нарахування податкових зобов’язань має бути підтверджуючий первинний документ, який містить відомості про господарську операцію щодо сплати цьому податковому агенту певної суми коштів платником Збору.

Отже, на нашу думку, суб’єктам господарювання, що надають послуги з розміщення, необхідно зберігати копії підтверджуючих документів (зокрема, паспорта) для підтвердження категорії, до якої відноситься розміщена особа.

Чому для податківців важливо визначати категорію туризму? Справа в тому, що пп. 268.3.1 ПКУ передбачає різні максимальні ставки туристичного збору, зокрема:

  • до 0,5% МЗП станом на 1 січня звітного року - для внутрішнього туризму;
  • до 5% МЗП станом на 1 січня звітного року- для в’їзного туризму.

Відповідно до цього рішеннями місцевих рад можуть (зазвичай так і відбувається) встановлюватись різні ставки податку для таких категорій.

Окрім цього, з метою визначення осіб, які не є платниками Збору відповідно до пп. 268.2.2. ПКУ, необхідно отримати від особи підтверджуючі документи про віднесення її до певної категорії у вигляді:

  • посвідчення, наказу про відрядження;
  • путівки (курсівки) на лікування, оздоровлення, реабілітацію;
  • інші документи залежно від категорії.

 

Чи може туроператор оплатити готелю туристичний збір за осіб, що розміщуються?

Згідно з пп. 268.6.1 ПКУ платники Збору сплачують суму Збору авансовим внеском перед тимчасовим розміщенням у місцях проживання (ночівлі) податковим агентам, які справляють Збір (надають послуги з розміщення).

Своєю чергою, розміщення платника Збору у місцях проживання (ночівлі) здійснюється виключно за наявності у платника збору документа, що підтверджує сплату ним Збору, та рішення відповідної Ради (пп. 268.6.2 ПКУ).

При цьому, як зазначають податківці, форма сплати Збору ПКУ не регулюється. Тобто сплата Збору податковому агенту туристом (платником Збору) здійснюється в межах взаємовідносин, що регулюються ЦКУ.

Таким чином, право юридичних осіб (туроператорів) сплачувати Збір замість туристів (платників Збору) ПКУ не обмежується, однак необхідно зважати, що на момент розміщення туриста у місці проживання (ночівлі) має бути здійснена оплата Збору та наявний документ, що підтверджує таку сплату від імені туриста як платника Збору.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»