• Посилання скопійовано

Правила сплати податку за промислові будівлі з 23 травня 2020 року

Податківці розповіли, в яких випадках з 23 травня за наявності у власності промислових будівель доведеться сплачувати податок на нерухомість

Правила сплати податку за промислові будівлі з 23 травня 2020 року

Коментар до ІПК ДПС від 18.08.2020 р. №3408/ІПК/16-31-04-03-33,
від 18.08.2020 р. №3405/ІПК/99-00-04-03-03-06,
від 12.08.2020 р. №3332/ІПК/99-00-04-03-03-06

Що змінилося? 

З 23 травня не оподатковуються податком на нерухомість будівлі, які:

  • належать до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000);
  • використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B-F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Отже, щоб скористатися цією пільгою, мало бути власником будівлі, яка відповідає певному коду Державного класифікатора. Треба ще:

– використовувати такі будівлі у власній господарській діяльності (надавати в користування іншим  не можна) і робити це за призначенням;

– щоб основний вид діяльності власника був в секціях B-F КВЕД ДК 009:2010. Тобто до щасливців, які можуть користуватися пільгою, потрапили ті, хто працюють в:

  • добувній промисловості і розробленні кар'єрів;
  • переробній промисловості;
  • постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря;
  • водопостачанні;
  • каналізації, поводженні з відходами;
  • будівництві.

Про це ми писали тут.

 

А як щодо тих, хто під дію пільги з 23 травня не потрапляє? 

Податківці роз’яснили, що власникам будівель промисловості, які втратили з 23.05.2020 р. право на пільгу з податку на нерухомість, необхідно було до 23 червня 2020 р. подати декларації з цього податку з типом «уточнююча». 

Проте штрафів до останнього числа місяця, у якому закінчиться карантин (наразі це 31 серпня 2020 р., проте не виключено, що карантин продовжать), за несвоєчасне подання такої декларації все одно не буде.

Про це та як саме заповнити уточнюючу звітність ми зазначали тут.

Але все це загальні правила. На практиці ж у багатьох підприємств – власників промислової нерухомості й досі виникають питання, як цією пільгою скористатися і чи мають вони на неї право. На деякі з таких запитань податківці надали відповідь у коментованих ІПК. 

 

Використання власної нежитлової будівлі як цеху

У коментованій ІПК №3408 Товариство у запиті поінформувало, що при провадженні господарської діяльності з будівництва житлових і нежитлових будівель, використовує власну нежитлову будівлю як цех з виробництва металоконструкцій. При цьому використовує її сам, а не надає в оренду. Чи є у такого підприємства право на пільгу?

У відповіді податківці зауважили: оскільки основним реєстраційним видом господарської діяльності Товариства є неспеціалізована оптова торгівля (код 46.90 КВЕД) секція В, то на нього не поширюється дія пп. «є» пп. 266.2.2 ПКУ.

Але що таке «основний вид діяльності» і як він визначається? У заяві за формою 2 (в останній редакції реєстраційних заяв, затверджених наказом Мін’юсту 19.05.2020 р. №1716/5) основний вид діяльності підприємства не визначається. При реєстрації можна зазначити в заяві, як ті коди КВЕД, які стосуються діяльності, яку підприємство одразу буде здійснювати, так і «запасні», тобто ті, які стосуються діяльності, яку підприємство лише планує.

Не обов’язково наразі визначати, який код КВЕД буде «основним» і в статуті підприємства. 

А ось у протоколі рішення про створення підприємства (або про зміну видів діяльності) обов’язково зазначаються усі коди КВЕД, які планує застосовувати підприємство. І один з них зазначається як «основний вид діяльності». Саме його в ЄДР зазначають як «основний». 

Тому перше питання, яке ви маєте вирішити, щоб з’ясувати, чи є у вас пільга з податку на нерухомість, це який у вас основний вид діяльності. Якщо це все ж таки оптова торгівля і на зміну «основного» коду КВЕД ви не згодні, пільги у вас не буде.

Втім, якщо навіть основний вид діяльності у вас той, що треба, потрібно ще щоб нерухомість мала потрібний код 125. Тому податківці порекомендували ТОВ отримати експертний висновок щодо приналежності об’єктів нерухомості до певного класу будівель за Класифікатором та включити отриману класифікацію до записів реєстру майнових прав.

 

Основна діяльність ТОВ за межами секцій B-F КВЕД ДК 009:2010

Аналогічне питання розглядалося і в ІПК №3405.

Товариство запитало, чи актуальною є дата 23.05.2020 р. для виникнення податкових зобов’язань з податку у суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується за межами секцій B-F КВЕД ДК 009:2010, при здійсненні ними операцій з надання в оренду будівель промисловості за кодом 125 ДК 018-2000.

Відповідь ДПС така: суб’єкти господарювання, основна діяльність яких класифікується поза межами секцій B-F КВЕД ДК 009:2010, не мають підстав для застосування податкової пільги, встановленої пп. «є» пп. 266.2.2 ПКУ.

Окремо ДПС нагадала, що до 23 травня 2020 р. пільгу з податку на нерухомість мали лише промислові підприємства в частині будівель промисловості. 

Оскільки пояснень, що малося на увазі під промисловими підприємствами, не було, на практиці скористатися такою пільгою могли хіба підприємства переробної промисловості. 

Тобто фактично з цієї дати відбулося не звуження, а уточнення і, навіть, розширення кола підприємств, які зможуть скористатися такою пільгою. 

 

Надання в оренду частини площ промислових будівель

В ІПК №3332 ТОВ запитувало щодо виникнення у нього податкових обов’язків з податку для промислових будівель, що надаються в оренду.

Податківці відповіли, що оскільки однією з визначених у п. «є» пп. 266.2.2 ПКУ умов віднесення до об’єкта оподаткування податком будівель промисловості є надання власниками таких будівель в оренду, лізинг, позичку, то у Товариства виникатиме обов’язок зі справляння податку в частині наданих в користування площ промислових будівель.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»