• Посилання скопійовано

Фізичних та юридичних осіб пропонують звільнити від плати за землю на ТОТ та територіях бойових дій

Законопроєктом №10359 пропонується надати пільги щодо несплати земельного податку за земельні ділянки, що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих РФ територіях України та перебувають у власності фізичних та юридичних осіб

Фізичних та юридичних осіб пропонують звільнити від плати за землю на ТОТ та територіях бойових дій

19 грудня у ВРУ зареєстровано законопроєкт №10359 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врегулювання звільнення від сплати земельного податку за земельні ділянки приватної форми власності, що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України".

Проєктом Закону пропонується внести зміни до пп. 69.14 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ Перехідні положення ПКУ, якими передбачається звільнення від сплати земельного податку за земельні ділянки, які перебувають у власності фізичних та юридичних осіб та розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України.

Нагадаємо, що на сьогодні положеннями пп. 69.14 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ передбачається можливість звільнення від сплати земельного податку за земельні ділянки державної та комунальної власності, що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних осіб.

Також встановлено, що не нараховується та не сплачується загальне мінімальне податкове зобов’язання за земельні ділянки, земельні частки (паї), розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України:

  • за 2022 рік – у частині земельних ділянок, що перебувають у власності чи користуванні фізичних осіб;
  • з 1 березня 2022 року та до 31 грудня 2022 року - частині земельних ділянок, земельних часток (паїв), що перебувають у власності чи користуванні фізичних осібпідприємців та юридичних осіб.

Тобто встановлене законодавче право та період надання відповідних податкових пільг для земель державної та комунальної власності не враховує аналогічне право для земельних ділянок, які перебувають у власності фізичних та юридичних осіб та розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України.

На думку авторів законопроєкту, це не відповідає частині четвертій статті 13 Конституції України, згідно з якою усі суб'єкти права власності рівні перед законом. Крім того, вказане суперечить статті 4 ПКУ. А отже, доцільно надати пільги щодо можливості несплати земельного податку за земельні ділянки, що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України та перебувають у власності фізичних та юридичних осіб.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»