• Посилання скопійовано

Готуються зміни до ПКУ щодо земельного податку для державних та комунальних сільгосппідприємств

Законопроєктом №10431 пропонується ставку земельного податку 12% від нормативної грошової оцінки землі поширювати лише на землі, на яких розміщуються об’єкти нерухомості, що перебувають у користуванні госпсуб’єктів державної та комунальної власності

Готуються зміни до ПКУ щодо земельного податку для державних та комунальних сільгосппідприємств

25 січня 2024 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №10431 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врегулювання питання сплати земельного податку для державних та комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій".

 

Для чого зміни?

Пунктом 274.2. ПКУ для земельних ділянок, що перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання, що не належать до державної та комунальної форм власності, встановлено обмеження розміру ставки не більше 12% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Місцеві ради, які планують затвердити ставку земельного податку у розмірі 12 відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, при визначенні кола платників, на яких вона поширюватиметься, мають керуватися переліком юридичних осіб, які можуть набути право постійного користування земельною ділянкою, що визначений статтею 92 ЗКУ.

Своєю чергою, Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб’єктами державного сектору економіки» змінюється підхід до права постійного користування державними і комунальними земельними ділянками с/г призначення, зокрема, такі землі зможуть передаватися державним і комунальним с/г підприємствам у постійне користування лише для будівництва та обслуговування об'єктів нерухомого майна.

У зв’язку з цим необхідним є узгодження вказаних вище законодавчих положень щодо питання сплати земельного податку для державних та комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій.

 

Що пропонується?

Проєктом Закону пропонується внести зміни до ПКУ, якими передбачається, що ставка земельного податку у розмірі 12 відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки може поширюватись лише на земельні ділянки, на яких розміщуються об’єкти нерухомого майна, що перебувають у користуванні суб’єктів господарювання державної та комунальної форм власності.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»