• Посилання скопійовано

ПДФО при реалізації іпотечного майна платить іпотекодержатель, а не нотаріус

Чи виконує функції податкового агента нотаріус при нотаріальному засвідченні договору задоволення вимог іпотекодержателя між ФО та фінансовою установою (банком), за яким банк вилучає нерухоме майно у зв'язку з невиконанням ФО умов іпотечного кредитного договору?

Відповідно до пп. 14.1.180 п. 14.1 ст. 14 розділу І Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-IV (далі -- ПКУ), податковий агент щодо податку на доходи фізичних осіб -- юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента -- юридичної особи, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу обкладення іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом ІV ПКУ, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність податковим органам та нести відповідальність за порушення його норм у порядку, передбаченому ст. 18 та розділом ІV ПКУ.

Нормами ПКУ передбачено випадки, коли нотаріус виконує функції контролю за сплатою податку фізичною особою -- платником податку, а саме:

-- при укладанні договорів купівлі-продажу нерухомого або рухомого майна між фізичними особами;

-- при нотаріальному оформленні об'єктів спадщини або подарунків фізичними особами -- нерезидентами.

Враховуючи вищевикладене, при нотаріальному засвыдченні договору задоволення вимог іпотекодержателя між фізичною особою та фінансовою установою (банком), за яким банк вилучає нерухоме майно у зв'язку з невиконанням фізичною особою умов іпотечного кредитного договору, функції податкового агента виконує фінансова установа (банк).

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»