• Посилання скопійовано

Депутати пропонують обкладати ПДФО домогосподарства

Законодавці продовжують штампувати проекти законів про внесення змін до ПКУ

Цього разу з «конвеєра» зійшли зміни щодо ПДФО (законопроект №11358), які містять такі основні новації.
Платником податку є не фізособа, а домогосподарство — сукупність фізосіб, які спільно проживають в одному житловому приміщенні або його частині, забезпечують себе всім необхідним для життя, ведуть спільне господарство, повністю або частково об'єднують і витрачають кошти. Ці особи можуть мати споріднені стосунки або стосунки свояків, не мати жодних із цих стосунків або мати і ті, й інші стосунки. Домогосподарство може складатися з однієї особи.
Об'єкт оподаткування домогосподарства складається зі суми доходів, отриманих усіма його членами.
Ставка податку залежить від розміру середньоарифметичної зарплати по домогосподарству. Якщо на кожного члена домогосподарства припадає:
— менше половини мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного року, — ставка 5%;
— від 0,5 до 1 мінзарплати — 10%;
— від 1 до 3 мінзарплат — 13%;
— від 3 до 5 мінзарплат — 15%;
— від 5 до 10 мінзарплат — 17%;
— більше 10 мінзарплати— 20%.
Ставка застосовується до всієї суми оподатковуваного доходу домогосподарства.
Обов'язок щодо заповнення та подання декларації до органів ДПСУ покладається на будь-якого повнолітнього члена домогосподарства.
Крім того, пропонується встановити ставку податку на прибуток з 1 січня 2013 до 31 грудня 2013 включно — 20% (нагадаємо, що згідно з чинним законодавством ставка податку на прибуток у цьому періоді повинна становити 19%).
За словами розробників, цей проект спрямовано на зміну системи оподаткування від індивідуального принципу кожної фізособи окремо до оподаткування сім'ї як цілісного економічного організму. Запровадження прогресивної шкали оподаткування втілить у життя принцип справедливого оподаткування доходів громадян та соціальної відповідальності багатших верств населення перед суспільством.
Законопроект перебуває на розгляді у профільному комітеті.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»