• Посилання скопійовано

Працівник, що працює на півставки, має право на застосування ПСП

Львівські податківці роз'яснили, чи буде зберігатися за працівником підприємства право на податкову соціальну пільгу, якщо він працюватиме на 0,5 ставки, та в якому розмірі встановлено її в 2017 р.

Працівник, що працює на півставки, має право на застосування ПСП

ДФС У Львівській області зазначає, що якщо працівник працює на підприємстві на 0,5 ставки (неповний робочий день) за трудовим договором (контрактом) і отримує заробітну плату, яка не перевищує 2240 грн, він має право на застосування ПСП.

При цьому ДФС нагадує, що ст. 56 КЗпП визначено випадки, за яких може встановлюватись неповний робочий день, зокрема за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом. Оплата праці в цих випадках провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

В цьому роз'ясненні податківці навели правила застосування ПСП.

Відповідно до пп. 169.1.1 ПКУ будь-який платник податку має право на зменшення нарахованої зарплати на суму ПСП у розмірі, що дорівнює 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року. Тому загальний розмір ПСП у 2017 році становить 800 грн (1600 х 50%).

Але ПСП застосовується тільки у разі, якщо розмір нарахованої зарлпати не перевищує граничного розміру доходу, дозволеного для застосування ПСП. За загальними правилами у 2017 році  він становить 2240 грн.

Якщо працівник має право на ПСП на дітей, то граничний розмір доходу визначається як добуток суми, визначеної в абзаці 1 пп. 169.4.1 ПКУ, та відповідної кількості дітей (2240 х кількість дітей).

Розмір самої ПСП на дітей згідно з пп. 169.1.2 ПКУ  становить 100 % загальної ПСП (у 2017 році – 800 грн) у розрахунку на кожну дитину.

 

Від редакції: Приклад застосування ПСП при неповному робочому часі

Працівник написав заяву на застосування ПСП на загальних підставах.

Він працює на 0,5 ставки. Оклад за штатним розкладом - 3200 грн.

За січень 2017 року працівник відпрацював повністю.

Йому нараховано зарплату 1600 грн (3200 * 0,5 ставки).

Доплати до мінімальної зарлпати проводити за січень не потрібно, оскільки нарахована зарплата не нижче мінімальної, розрахованої пропорційно відпрацьованому часу .

Право на застосування ПСП у січні 2017 року у працівника є, оскільки нарахована зарплата менше 2240 грн.

База для оподаткуванння зарплати ПДФО: 800 грн = 1600 - 800.

Сума утриманого ПДФО: 144 грн = 800*18%

Сума утриманого військового збору: 24 грн = 1600*1,5%.

Нарахування ЄСВ: Оскільки працівник працює за основним місцем роботи, то незалежно від встановленого режиму праці у рамках неповного робочого часу, ЄСВ потрібно нараховувати не нижче мінімального страхового внеску: 704 грн ((3200 - 1600)*22% +1600*22%).

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФС у Львівській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»