• Посилання скопійовано

Оподатковуємо виплати засновникам-фізособам у разі ліквідації підприємства

Податківці у новому листі розповіли про правила оподаткування виплат засновникам-фізособам у разі ліквідації підприємства

Оподатковуємо виплати засновникам-фізособам  у разі ліквідації підприємства

Коментар до  індивідуальної податкової консультації

від 26.09.2017 р. №2053/6/99-99-13-02-03-15/ІПК 

Процедуру ліквідації підприємства податківці раніше наводили, наприклад, тут. Ми ж розглянемо лише один крок із неї.  Він виникає після задоволення вимог кредиторів - це проведення розрахунків з власниками (учасниками, акціонерами) компанії відповідно до розміру їх корпоративних прав.

Виходячи з наведеного у листі, у  разі ліквідації підприємства у фізосіб-засновників може виникнути три різні види доходів:

  • повернена частка у статутному капіталі;
  • дивіденди,
  • розподілений залишок майна.

Перш ніж аналізувати, як вони оподатковуються, треба визначитися із тим, чим ці виплати є.

Засновники формують статутний капітал підприємства, розмір якого (у грошовому виразі) затверджується установчими документами. При ліквідації підприємства засновники мають право отримати зроблений внесок назад (звісно, якщо після задоволення вимог кредиторів у підприємства залишаються на це активи). Фактично, повернена фізособі-засновнику частка у статутному капіталі -  це вартість активів, отриманих ним при ліквідації підприємства в межах раніше зробленого до такого статутного капіталу внеску.

Дивіденди – це розподілений прибуток підприємства (за його наявності).  Інформація про прибуток підприємства за певний рік міститься у балансі підприємства за цей звітний період.

А ось що таке розподілення залишку майна? Згідно ч. 12 ст. 111 ЦКУ, майно юридичної особи, що залишилося після задоволення вимог кредиторів, передається учасникам юридичної особи, якщо інше не встановлено установчими документами юридичної особи або законом. Отже, розподілений залишок майна – це частка в активах підприємства, яка виплачується засновникам після повернення їм майна в межах раніше зроблених внесків та виплати дивідендів.

Звісно, щоб не було проблем із визначенням, який саме дохід фізособі-засновнику виплачується, інформацію про вид такого доходу слід зазначити у первинних документах, якими буде оформлена така виплата.

Всі ці виплати є об’єктами оподаткування ПДФО та військовим збором з огляду на норми розд. IV ПКУ. Але правила їх оподаткування різні.

 

Повернення внесеної частки статутного капіталу

Податківці у коментованому листі не згадали про порядок оподаткування вартості поверненої частки у статутному капіталі. Цей дохід оподатковується наступним чином.

Відповідно до пп. 170.2.2 ПКУ повернення платнику податку коштів або майна, попередньо внесених ним до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі ліквідації такого емітента є продажем інвестиційного активу.

Але до оподаткованого доходу потрапляє лише інвестиційний прибуток - позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу з урахуванням норм пп. 170.2.4170.2.6 ПКУ (крім операцій з деривативами).

Нагадаємо, що з метою оподаткування доходів фізосіб, операція із отримання корпоративних прав у обмін на зроблений внесок до статутного капіталу вважається придбанням інвестиційного активу (пп. 170.2.2 ПКУ).

Оскільки повернення частки у статутному капіталі відбувається в межах раніше зробленого внеску, то позитивна різниця не виникає і оподаткованого доходу у фізособи-засновника не буде.  Тому підприємство, яке повертає частку засновнику, не утримує, не сплачує ПДФО та військовий збір та не відображає такий дохід у ф. №1ДФ. Це все повинен зробити засновник на підставі поданої декларації про майновий стан за рік повернення йому його частки (пп. 170.2.1 ПКУ).

 

Виплата дивідендів

У коментованому листі податківці наголосили: якщо юрособою, якою прийнято рішення щодо ліквідації, здійснюється виплата доходу у вигляді дивідендів фізичним особам (акціонерам), то сума таких дивідендів оподатковується з урахуванням норм п. 170.5 ПКУ.

Нагадаємо, що наразі ставки ПДФО за п. 167.5 ПКУ  для дивідендів такі:

  • 5 %  - для доходів у вигляді дивідендів, нарахованих резидентами - платниками податку на прибуток (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування);
  • 9% - для доходів у вигляді дивідендів в решта випадках.

Звісно, не забуваємо й про оподаткування дивідендів військовим збором за ставкою 1,5%.

А також про те, що, незалежно від ставки ПДФО, якою дивіденди оподатковуватимуться, їх слід відобразити у ф. № 1ДФ із ознакою доходу «109». Про це податківці писали тут>>

 

Розподіл залишку коштів

А от про розподіл залишку податківці у листі, спираючись на норми п. 164.2 ПКУ, наголосили, що сума розподілених коштів для засновників буде вважатися  іншими доходами з відповідним їх оподатковуванням. Отже, такий дохід слід буде відобразити в ф. №1ДФ із ознакою доходу «127».

Ці доходи повинні оподатковуватися ПДФО за ставкою 18% та військовим збором – за ставкою 1,5%.

Як відображати в обліку зменшення статутного капіталу та порядок оподаткування у не грошовій формі читайте у аналітиці.

Також цікавими будуть новини на цю тему:

Автор: Русанова Ганна

На підставі: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»