• Посилання скопійовано

Оподаткування безоплатного харчування співробітників

Податківці в черговий раз нагадали про свою позицію щодо оподаткування ПДФО, військовим збором і ЄСВ дохіду фізособи у вигляді безоплатного харчування

Оподаткування безоплатного харчування співробітників

ДФСУ у листі від 02.11.2017 р. №2478/6/99-99-13-02-03-15/ІПК роз’яснила за якої умови безоплатне харчування працівників є додатковим благом і підлягає оподаткуванню.

Не оподатковується ПДФО, ВЗ та ЄСВ вартість: 

  • безоплатного лікувально-профілактичного харчування, 
  • молока або рівноцінних йому харчових продуктів, 
  • газованої солоної води, якими роботодавець забезпечує працівників відповідно до Закону "Про охорону праці".

Оподатковуються ПДФО та ВЗ  - інші ж види безоплатного харчування працівників. Звісно, якщо суму такого доходу можна чітко визначити і він надається персоніфіковано, тобто, відомо вартість харчування, яке отримав кожен з працівників. Про це ми писали тут>>>

При цьому податківці у коментованому листі вважають такий дохід додатковим благом і вимагають його оподаткування   за пп. "б" 164.2.17 ПКУ. При визначенні бази оподаткування такого доходу ПДФО застосовується натуральний коефіцієнт за п. 164.5 ПКУ, як для доходу, що надається у негрошовій формі.

Окрім цього на думку податківців, вартість безоплатного харчування, яке визначається ними як додаткове благо, є об’єктом оподаткування і ЄСВ. Така позиція податківців не нова, вони її наводили тут та тут>>>

Свою думку податківці ґрунтують на тому, що вартість безоплатного харчування відсутня у Переліку №1170 видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців та на які не нараховується єдиний внесок. 

Але з нею можна і посперечатися, оскільки такі виплата не міститься і у переліку тих, що є базою ЄСВ! А саме, у ст. 7 Закону про ЄСВ визначено, що базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати. При цьому, якщо трудовим або колективним договором таке харчування як складова фонду оплати праці не передбачено, то таке додаткове благо не відноситься до заробітної плати, або інших компенсаційних і заохочувальних виплат.

Втім, якщо підприємство приймає рішення не оподатковувати харчування працівників ЄСВ, варто на наведену думку податківців зважати, і у випадку виникнення суперечок при податкових перевірках, необхідно бути готовим відстоювати свою позицію (зокрема, і в суді). 

Зважайте і на те, що безоплатне харчування працівників, не передбачене Законом "Про охорону праці", призведе і до нарахування ПЗ з ПДВ. 

Автор: Станіслав Горбовцов

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»