• Посилання скопійовано

Податкові наслідки компенсації покупцю вартості послуг «Нової пошти»

Податківці роз'яснили, що сума компенсації покупцю-фізичній особі витрат на оплату послуг «Нової пошти» включається до оподатковуваного доходу такої особи. Розглянемо, як в такому випадку необхідно оподатковувати суму такої компенсації

Податкові наслідки компенсації покупцю вартості послуг «Нової пошти»

ДФСУ в індивідуальній консультації від 21.11.2018 р. №4899/6/99-99-13-02-03-15/ІПК зазначила, що відповідно до пп. «г» п. 164.2.17 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді, зокрема, суми грошового відшкодування будь-яких витрат платника податку, крім тих, що обов'язково відшкодовуються згідно із законом за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування згідно з цим розділом.

При цьому серед виключень, які наведені у п. 165.1 ПКУ, міститься лише вартість товарів, які надходять платнику податку як гарантійна заміна у порядку, встановленому законом, а також грошова компенсація вартості товарів, надана платнику податку в разі їх повернення продавцю або особі, уповноваженій таким продавцем здійснювати їх гарантійне обслуговування (заміну) протягом гарантійного строку, але не вище ніж ціна придбання таких товарів.

Отже, якщо в рамках виконання гарантійних зобов'язань при проведенні роздрібного продажу товарів через інтернет-магазин юридичною особою (продавцем) на користь фізичної особи (покупця) відшкодовуються витрати, пов’язані з експрес доставкою «Нова пошта», то сума таких витрат включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків як додаткове благо та оподатковується на загальних підставах.

Також вказаний дохід є об’єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підр. 10 р. XX ПКУ).

У формі №1ДФ податковим агентом такий дохід відображається під ознакою доходу «126».

Зверніть увагу, що ПДФО та ВЗ повинні бути утримані з суми такої компенсації. Таким чином, покупець отримає компенсацію за вирахунком суми утриманих податків. Якщо ж підприємство здійснить сплату податків за власний рахунок, сума сплачених податків стане доходом такої фізособи-покупця.

Така позиція податківців не нова, буквально нещодавно ДФСУ надавало аналогічну консультацію щодо компенсації покупцю витрат на повернення товару.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»