• Посилання скопійовано

Коли витрати на відрядження є доходом працівника? – нагадування від ДФС

Податківці нагадали в яких випадках роботодавцю слід буде визнати доходом працівника витрати на відрядження

Коли витрати на відрядження є доходом працівника? – нагадування від ДФС

Офіс великих платників податків ДФС нагадує, що оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV ПКУ, згідно з яким до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема, кошти, отримані платником податку на відрядження або під звіт, і розраховані згідно із п. 170.9 ПКУ. Ці кошти також звільняються від оподаткування військовим збором (пп. 1.7 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Не є доходом платника податку – фізичної особи, яка перебуває у трудових відносинах із своїм роботодавцем або є членом керівних органів підприємств, установ, організацій, сума відшкодованих йому у встановленому законодавством порядку витрат на відрядження в межах фактичних витрат, а саме, зокрема, на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і у зворотному напрямку, так і за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті), оплату вартості проживання у готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування чи побутові послуги (прання, чищення, лагодження та прасування одягу, взуття чи білизни), на найм інших жилих приміщень (пп. 170.9.1 ПКУ).

Не є об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних та військовим збором сума відшкодованих роботодавцем витрат платнику податків – фізичній особі, понесених ним у зв'язку з відрядженням, за умови наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат, та документів, які підтверджують зв'язок такого відрядження з господарською діяльністю роботодавця. При цьому, окрім зазначених, мають бути виконані інші вимоги, встановлені п. 170.9 ПКУ.

Сума коштів, сплачених юридичною особою (роботодавцем) на користь юридичної особи – організатора за участь у семінарі (конференції) відрядженого працівника, не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого працівника, тобто не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб і військовим збором.

Суми виданих (відшкодованих) на відрядження  коштів, які слід обкладати податком на доходи фізичних осіб і військовим збором – це суми «понадлімітних» добових витрат; суми витрат, які не підтверджені документально та суми витрат на цілі, зазначені в абз. 5 пп. 170.9.1 ПКУ.

Варто також зауважити про випадок, коли суб’єкту господарювання необхідно утримати податок з працівника, який несвоєчасно подав Звіт про використання коштів виданих на відрядження (протягом 5 банківських днів, що настають за днем, коли працівник завершив відрядження – пп. 170.9.2 ПКУ). Оподаткування цих коштів здійснюється із застосуванням коефіцієнту за п. 164.5 ПКУ.

***

Читайте також:

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»