• Посилання скопійовано

ТОП-5 питань щодо оподаткування ПДФО подарунків

Яка вартість подарунку не є об'єктом оподаткування ПДФО у 2019 році? Які наслідки в оподаткуванні виникають у разі розірвання договору дарування? Обдарованою особою є неповнолітня особа: як звітувати?

ТОП-5 питань щодо оподаткування ПДФО подарунків

ДФС у Черкаській області нагадує, що  з 1 січня 2019 року не оподатковується вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) у частині, що не перевищує 1043,25 грн на місяць. А з різниці між сумою подарунку та його неоподатковуваною вартістю справлятиметься ПДФО за ставкою 18% та військовий збір 1,5%. Втім, вказана норма стосується лише подарунків у натуральній формі.

У зв’язку із запитаннями платників та в рамках кампанії «Декларування – 2019» податківці наводять питання - відповіді щодо оподаткування дарунків із «ЗІР»

 

1. Подарунок від сторонньої особи отриманий 2018 року та договір дарування розірваний 2019 року – обдаровуваному слід подати декларацію за 2018 рік, у якій відобразити отриманий минулого року дохід та сплатити ПДФО за ставкою 18% і військовий збір 1,5% («ЗІР», категорія 103.02).

Пунктом 174.3 ПКУ визначено, що особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є обдаровувані. Дохід зазначається в річній податковій декларації, крім нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення договору або в сільських населених пунктах – до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем реєстрації договору, та осіб, які отримали об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими обдаровуваними – резидентами, які сплатили податок та збір до оформлення подарунку. Відповідно до п. 1 ст. 722 ЦКУ право власності обдаровуваного на дарунок виникає з моменту його прийняття.  Прийняття обдаровуваним документів, які посвідчують право власності на річ, інших документів, які посвідчують належність дарувальникові предмета договору, або символів речі (ключів, макетів тощо) є прийняттям дарунка.  Якщо подарунок був прийнятий обдаровуваним і не повернутий у звітному році, дохід у вигляді подарунку, отриманий фізособою – резидентом від фізособи –резидента, що не є членом сім’ї першого або другого ступеня споріднення, у разі розірвання договору дарування в наступному році, оподатковується ПДФО за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%. Декларацію слід подати по строку 2 травня 2019 року, зобов’язання з ПДФО та військового збору – сплатити по строку 31 липня.

 

2. Як визначити оціночну вартість подарованої земельної ділянки, для розрахунку ПДФО і військового збору? («ЗІР», категорія 103.02).

З урахуванням норм ст. 5 та ст. 13 Закону «Про оцінку земель» з метою оподаткування ПДФО вартості земельної ділянки як об’єкта подарунку застосовується оціночна вартість, яка визначається за допомогою експертної грошової оцінки земельної ділянки. Фізособа – резидент, яка отримує подарунок від фізособи – резидента, але не відноситься до членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення, сплачує ПДФО за ставкою 5% від вартості будь-якого подарунку, а також військовий збір за ставкою 1,5%.

 

3. Обдаровуваний іноземець сплачує ПДФО за ставкою 18% («ЗІР», категорія 103.23)

Фізособа - нерезидент, яка отримала подарунок від фізособи - резидента, зобов’язана сплатити податок на доходи фізичних осіб до нотаріального оформлення подарованого об’єкта, або в сільських населених пунктах - до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування, за ставкою 18% (+1,5% військового збору).

 

4. Подарунок неповнолітньому від сторонньої особи – є податок і збір та подається декларація («ЗІР», категорія 103.23)

Батьки (усиновителі) та опікуни (піклувальники) у разі отримання малолітньою/неповнолітньою дитиною подарунку, повинні подати податкову декларацію від імені малолітньої/неповнолітньої дитини та сплатити ПДФО і військовий збір.

 

5. На вартість подарунків своїм працівникам до свят роботодавець нараховує єдиний внесок! («ЗІР», категорія 301.03)

Вартість подарунків, безоплатно переданих працівникам (наприклад, до ювілейних та пам’ятних дат, як у грошовій, так і натуральній формі), є базою нарахування єдиного внеску лише у разі перебування їх у трудових відносинах з роботодавцем.

***

Читайте також:

Джерело: ДФС у Черкаській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»