• Посилання скопійовано

Маєте переплату з ПДФО та виплачуєте зарплату: які документи надати банку?

При виплаті зарплати слід надати банку розрахунковий документ на перерахування до бюджету утриманого ПДФО

Маєте переплату з ПДФО та виплачуєте зарплату: які документи надати банку?

ДФС у Тернопільській області розповідає, що пп. 168.1.1 ПКУ встановлено, що податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 ПКУ.

Сплата (перерахування) податку до бюджету здійснюється під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування цього податку до бюджету (пп. 168.1.2 ПКУ).

Також абз. 1 п. 3.9 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління НБУ від 21.01.2004 р. №22 (далі – Інструкція №22), встановлено, що банк приймає розрахункові документи на виплату оподатковуваного доходу, визначеного розд. IV ПКУ, лише за умови одночасного подання податковим агентом розрахункового документа на перерахування до бюджету утриманого податку на доходи фізичних осіб із суми доходу або документального підтвердження їх сплати раніше.

Водночас банк не перевіряє правильності нарахування та своєчасності сплати податковим агентом податку до бюджету (абз. 4 п. 3.9 Інструкції №22).

Враховуючи викладене, при виплаті фізичним особам оподатковуваного доходу суб’єкт господарювання зобов’язаний надати банку розрахунковий документ на перерахування до бюджету утриманого з доходів податку на доходи фізичних осіб.

 

Від редакції

Тобто за наявності переплати з ПДФО, за роз'ясненням ДФС, щоб банк перерахував зарплату на рахунки працівників без паралельної сплати податку, потрібно надати платіжне доручення на таку переплату.

І ще пам'ятайте: за роз'ясненням ДФС на підставі відомостей ф. №1ДФ нарахування податкового зобов'язання не проводиться!

Тому встановлення факту наявності у податкового агента надміру сплачених сум з ПДФО можливе виключно під час проведення документальної перевірки такого платника податку.

А отже, без проведення такої документальної перевірки контролюючий орган не може здійснити повернення надміру (помилково) сплачених коштів, про що зазначає у письмовому вигляді з пропозицією щодо проведення звірення його стану розрахунків за відповідним платежем. Одне з прав платників податків – це замовлення позапланової документальної перевірки (на підставі заяви, поданої податківцям добровільно).  Про це ми писали тут.

Чи необхідно вказувати в ф. №1ДФ сплачену суму податку, якщо помилково було сплачено більше ніж потрібно? І як це зробити правильно? Про це ми зазначали тут.

Джерело: ДФC у Тернопільській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»