• Посилання скопійовано

Молодь та колишніх учасників бойових дій пропонують звільнити від ПДФО: законопроект

Законопроектом №2301 запропоновано внести зміни до Податкового кодексу щодо підтримки молоді, яка навчається чи працює, та учасників бойових дій

Молодь та колишніх учасників бойових дій пропонують звільнити від ПДФО: законопроект

23 жовтня 2019 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №2301 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки молоді, яка навчається чи працює, та учасників бойових дій".

Цей акт має на меті створити сприятливі податкові умови та стимули для молоді, яка навчається чи працює та учасників бойових дій.

 

Що пропонується?

1) Звільнити від сплати ПДФО осіб, що не досягли 27 річного віку. Така новація відповідає досвіду Польщі і, на думку законотворців, дозволить запобігти трудовій міграції та зробити Україну більш конкурентною серед інших країн для забезпечення приросту робочої сили та економічного зростання.

2) Звільнити від сплати ПДФО осіб, які є учасником бойових дій відповідно до Закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, протягом трьох років після закінчення перебування на військовій службі (або якщо звільнення було до набрання чинності цим законом – протягом 3 років після набрання чинності законом)

3) Збільшити вдвічі граничний розмір суми сплаченої за навчання, яка не включається до оподатковуваного доходу (з 150 228 тис грн до 300 456 тис. грн на рік для 2019 року), що буде сприяти навчанню молоді та працівників підприємств та організацій різних галузей, отриманню ними сучасних знань та досвіду. 

4) Уточнити перелік одержувачів та надавачів стипендій, суми яких не включаються до оподатковуваного доходу. Зокрема, передбачити можливість включення сум стипендій за рахунок коштів фізичної або юридичної особи відповідно до угод, укладених між навчальними закладами та фізичними та юридичними особами. Крім того, пропонується, враховуючи соціальну направленість даної норми, зняти обмеження щодо суми, яка не включається в оподатковуваний дохід (у 2019 році це 2690 грн на місяць), крім стипендій отриманих за рахунок коштів фізичної або юридичної особи.

5) Передбачити, що право на податкову знижку із сплачених на користь вітчизняних закладів освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти мають, крім платника податку та /або члена його сім’ї першого ступеня споріднення , також члени його сім’ї другого ступеня споріднення (підпункт 166.3.3 ПКУ).

6) Передбачити можливість одержання податкової знижки на суму процентів, сплачених платником податку та/або членом його сім'ї першого та другого ступеня споріднення, банківській установі та /або небанківській фінансовій установі за користування фінансовим кредитом, який використовується для здобуття освіти, підготовки чи перепідготовки платника податку у вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладах. 

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, що в Раді також зареєстровано ще один законопроект щодо сприяння працевлаштуванню студентів та молодих спеціалістів - це проект Закону №2250. Ним пропонується звільнити роботодавців від сплати ЄСВ за працівників, які не досягли 27-річного віку. А також встановити для них нульову ставку ПДФО. Докладніше читайте тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»