• Посилання скопійовано

Зарплата молодих спеціалістів та студентів – без ПДФО та ЄСВ: законопроект

Законопроектом №2250 пропонується звільнити роботодавців від сплати ЄСВ за працівників, які не досягли 27-річного віку. А також встановити для них нульову ставку ПДФО

Зарплата молодих спеціалістів та студентів – без ПДФО та ЄСВ: законопроект

9 жовтня 2019 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №2250 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо сприяння працевлаштуванню студентів та молодих спеціалістів, детінізації ринку зайнятості та доходів населення, зупинення відтоку українських спеціалістів за кордон)".

Законопроектом пропонується звільнити роботодавців від сплати ЄСВ за працівників, які не досягли 27-річного віку. Також пропонується встановити нульову ставку ПДФО для працівників віком до 27 років.

Як зазначено у пояснювальній записці, схожий підхід вже був застосований у світовій практиці.  Для прикладу, у Польщі задля вирішення проблеми з виїздом поляків на роботу до більш успішних країн було скасовано ПДФО для працівників, яким не виповнилося 26 років. Міжнародні експерти позитивно оцінили такий крок польської влади.  Також у Польщі були встановлені граничні розміри доходу, до якого застосовується відповідна пільга.

Проте, на думку автора законопроекта, в українських реаліях встановлення граничного розміру доходу для отримання податкових пільг призведе лише до залишення в тіні справжніх розмірів доходу населення.

Водночас втілення запропонованих змін сприятиме виведенню ринку зайнятості з тіні, роботодавцям стане вигідно офіційно працевлаштовувати працівників та після досягнення ними 27-річного віку продовжувати працювати законно. 

Також будуть мінімізовані корупційні ризики при проведенні перевірок контролюючими органами, оскільки роботодавцю буде вигідніше офіційно працевлаштовувати працівників.

Прийняття законопроекту:

  • створить сприятливі умови для роботодавців у розрізі прийняття на роботу студентів та молодих спеціалістів;
  • стимулюватиме українців залишатися працювати в Україні, оскільки вони на початку робочого шляху будуть звільнені від сплати податку на доходи;
  • стимулюватиме іноземців працювати в Україні;
  • призведе до детінізації ринку зайнятості та доходів населення;
  • стимулюватиме інвесторів розвивати бізнес в Україні з використанням праці молодих спеціалістів;
  • мінімізує корупційні ризики в правовідносинах з контролюючими органами.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»