• Посилання скопійовано

Роботодавцям готують зміни: сплата ПДФО за податковою адресою працівників

У ВРУ зареєстровано законопроєкти №4369 та №4370. Ними пропонується з 1 січня 2022 року зараховувати ПДФО за місцем податкової адреси фізосіб - платників податку

Роботодавцям готують зміни: сплата ПДФО за податковою адресою працівників

12 листопада 2020 року група народних депутатів зареєструвала у ВРУ законопроєкти щодо вдосконалення порядку сплати ПДФО:

1) №4369 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо порядку зарахування податку на доходи фізичних осіб у зв'язку із завершенням реформи децентралізації". Ним передбачено:

- обов’язок фізосіб – платників податку інформувати роботодавця про зміну своєї податкової адреси для коректного зарахування ПДФО;

- зарахування ПДФО за податковою адресою фізосіб – платників податку. Так, пропонується внести відповідні зміни до статті 168 ПКУ, за якими податковий агент сплачує (перераховує) податок, утриманий з доходів, нарахованих на користь фізичної особи, що відповідно до Бюджетного кодексу України належить до доходів місцевих бюджетів, до місцевого бюджету за місцем податкової адреси фізичної особи – платника податку.

2) №4370 "Про внесення змін до статті 64 Бюджетного кодексу України щодо порядку зарахування податку на доходи фізичних осіб у зв'язку із завершенням реформи децентралізації".

У частині другій статті 64 БКУ уточнюється, що ПДФО, який сплачується (перераховується):

  • податковим агентом - юрособою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента - юридичної особи, — зараховується до відповідного бюджету за місцем податкової адреси фізосіб - платників податку в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фізичній особі;
  • податковим агентом - фізичною особою — зараховується до відповідного бюджету за місцем реєстрації такої фізичної особи у податкових органах;
  • фізичною особою, яка отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, — зараховується до відповідного бюджету за податковою адресою такої фізичної особи.

ПДФО, нарахований податковим агентом або фізичною особою, яка отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, з доходів за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості), сплачується таким податковим агентом або такою фізичною особою до відповідного бюджету за місцем податкової адреси фізичних осіб - платників податку.

У разі прийняття ці закони наберуть чинності з 1 січня 2022 року.

 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»