• Посилання скопійовано

Для самозайнятих осіб з обсягом доходу до 100 МЗП встановлять пільги в оподаткуванні

Законопроєктом №5046 пропонується прописати в ПКУ особливості оподаткування доходів самозайнятих фізосіб, які отримують дохід від надання послуг (виконання робіт), що не перевищує 100 розмірів мінімальної зарплати, не мають найманих працівників та займаються певними видами діяльності

Для самозайнятих осіб з обсягом доходу до 100 МЗП встановлять пільги в оподаткуванні

8 лютого 2021 року у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №5046 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування окремих видів доходів». Його автором є нардеп з «Європейської солідарності» О. Гончаренко.

Метою проєкту є легалізація діяльності фізичних осіб, які надають послуги іншим особам особисто без використання праці найманих працівників та отримують за вказані послуги готівкові кошти, та створення сприятливих умов для сплати податків вказаними особами.

Для цього у ПКУ пропонується прописати (окремою статтею 170.13) оподаткування доходів фізичних осіб, які отримують дохід від надання послуг (виконання робіт), що не перевищує 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2021 році - 600 000 грн), не мають найманих працівників та займаються певними видами діяльності.

Такі доходи пропонують оподатковувати за ставкою,  визначеною п. 167.2 ПКУ (5%). 

До бази оподаткування пропонують включити доходи, отримані платником від таких видів діяльності:

  • викладацька діяльність;
  • діяльність із дизайну;
  • діяльність у сфері фотографії;
  • надання послуг перекладу;
  • професійна, наукова та технічна діяльність, н.в.і.у.;
  • надання послуги догляду;
  • виробництво їжі, страв та кондитерських виробів на замовлення;
  • індивідуальна мистецька діяльність;
  • ремонт комп'ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку;
  • електромонтажні, водопровідні, будівельно-монтажні та інші ремонтні роботи;
  • діяльність із прибирання;
  • послуги домашньої прислуги;
  • надання ландшафтних послуг;
  • технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів;
  • надання послуг таксі та перевезення речей (переїзду);
  • прокат побутових виробів і предметів особистого вжитку;
  • надання в оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування) розташованих в Україні житлових приміщень та/або їх частин, загальна площа яких не перевищує 400 квадратних метрів, нежитлових приміщень (споруд, будівель) та/або їх частин, загальна площа яких не перевищує 900 квадратних метрів.

Ці платники будуть зобов'язані вести облік доходів від такої діяльності окремо від інших доходів і витрат. Для цілей оподаткування доходів від такої діяльності звітним періодом вважається календарний рік. Облік доходів вестиметься з використанням Порталу Дія або в Електронному кабінеті платника податків за формою та у порядку, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. 

Розрахунок ПДФО за звітний податковий рік здійснюватиметься контролюючим органом на підставі даних, зазначених платником на Порталі Дія або в Електронному кабінеті платника та буде доводитися до відома платника шляхом направлення електронного повідомлення на Порталі Дія або до Електронного кабінету до 1 березня року, що настає за звітним.

Відповідно платник податку буде зобов’язаний до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму узгодженого податкового зобов'язання, зазначену в повідомленні податкового органу.

Водночас вищезазначені платники звільнятимуться від обов’язку подання декларації у частині доходів (об’єкта оподаткування), що отримані в результаті провадження визначеної у цьому пункті діяльності та які оподатковуються згідно з цією статтею.

Також при проваджені зазначеної  діяльності платники можуть не застосовувати РРО та/або ПРРО. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»