• Посилання скопійовано

Для анулювання платником ПДВ недостатньо "відсутності за місценаходженням"

ПКУ надає право податковому органу анулювати реєстрацію платника ПДВ, проте які дії при цьому повинні вчинити посадові особи ДПІ?

Для анулювання платником ПДВ недостатньо "відсутності за місценаходженням"

Справді, відповідно до пп. «ж» п. 184.1 ПКУ реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом вилучення з реєстру платників податку і відбувається у разі, якщо:

1) в ЄДР наявний запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання);

2) в ЄДР наявний запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

Платники податків добре обізнані з необхідністю щороку підтверджувати своє місцезнаходження шляхом подання реєстраційної картки за формою №6. 

Наприклад, якщо підприємство зареєстровано 12.03.2004 р., то щороку починаючи з 2005 року таке підприємство має з 12.04 до 17.04 подати таку картку державному реєстраторові або надіслати її поштою. Інакше згідно з п. 14 ст. 19 Закону про держреєстрацію:

1) якщо підприємство не вчинить дії за наведеним вище прикладом, до ЄДР потрапить запис про відсутність підтвердження відомостей;

2) після цього державний реєстратор надішле лист, в якому нагадає про необхідність підтвердження відомостей про таке підприємство. Якщо поштове відправлення буде повернуто, — до ДР потрапить запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

Уявімо, що підприємство зареєстровано 12.03.2004 р. Станом на 10.05.2011 р. підприємство не підтвердило відомості в ЄДР. Цією ж датою ДПІ надсилає державному реєстраторові лист, з приводу чого на адресу ТОВ надіслано лист щодо необхідності підтвердження реєстраційних відомостей про юрособу.

Підприємство отримало лист 17.05, а вже 16.06 від ТОВ надійшла належним чином заповнена реєстраційна картка за формою №6.

Таким чином, за наведених обставин державний реєстратор отримав підтвердження вчасно.

Щодо повноважень податкових органів на здійснення перевірки місцезнаходження суд дійшов до висновку, що норми чинного законодавства не зобов'язують керівні (представницькі) органи юридичної особи перебувати постійно за юридичною адресою. Особливості госпдіяльності того чи іншого госпсуб'єкта можуть полягати і в потребі їхній термінової відсутності, наприклад у зв'язку з виїздом на переговори, для отримання консультацій, підписання договорів тощо.

Дії з перевірки підприємства за юрадресою обмежені підставами, наведеними у п. 12.2 Порядку обліку платників податків і зборів. Лише в межах цих заходів, а також при призначенні чи проведенні будь-якого виду перевірки чи при виконанні інших службових обов'язків працівники ДПС можуть здійснювати перевірку місцезнаходження.

Суд також зазначає, що за неможливості вручити платникові податків поштову кореспонденцію, направлену податковою, замість акта перевірки місцезнаходження оформляється довідка про неможливість вручення кореспонденції. Заміна акта довідкою не проводиться. Акт перевірки місцезнаходження платника податків або довідка про неможливість вручення документа платникові податків ДПІ не складає, якщо до ЄДР внесено запис про відсутність платника податків за місцезнаходженням.

У разі виявлення відсутності госпсуб'єкта за юридичною адресою матеріали передаються до податкової міліції. Лише у разі, якщо податкова міліція встановить відсутність такої особи за юридичною адресою або фактичне місцезнаходження не відповідає даним ЄДР (юридичній адресі), держреєстраторові надсилається повідомлення за формою №18-ОПП. Отримавши таке повідомлення, державний реєстратор надсилає платникові податків лист щодо необхідності підтвердити відомості.

Таким чином, самої лише інформації про відсутність юрособи за місцезнаходженням недостатньо для анулювання реєстрації платником ПДВ

Цю інформацію має бути належним чином доведено.

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»