• Посилання скопійовано

Не пропустіть! З 1 квітня - нова форма податкової накладної

Наближається день набрання чинності нової форми податкової накладної. Нагадаємо як змінилася форма накладної, особливості її заповнення та правила реєстрації у ЄРПН з 01.04.2016 р.

Не пропустіть! З 1 квітня - нова форма податкової накладної

Уже з 1 квітня 2016 року слід буде використовувати нову форму податкової накладної (далі - ПН), затверджену Наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307.

Завантажити новий бланк можна з розділу "Бланки" ДК-порталу (для перегляду відкрийте вкладку "Версія від 01.04.2016 ) >>>

Як змінилася нова форма ПН, ми докладно описали в аналітичному матеріалі ще у лютомуЯкщо коротко, то:

1) Із заголовної частини накладної виключили дані про місцезнаходження покупця/продавця, номер телефону, вид цивільно-правового договору, форму проведених розрахунків. Натомість з’явилися графи для відображення постачання/придбання товарів/послуг філією (структурним підрозділом), яка фактично є від імені головного підприємства - платника податку стороною договору. 

2) Замість 4-х розділів табличної частини - тепер лише два:

  •  Розділ А (рядки І-Х) -  вносяться узагальнюючі дані за операціями, на які вона складається, зокрема, загальна сума ПДВ, обсяги постачання та інформація щодо зворотної тари (у разі її наявності);
  •  Розділ Б, у якому зазначається інформація про товари/послуги, за якими проведена операція, за якою складається ПН.

3) У табличній частині з’явилась нова графа 8 «Код ставки ПДВ» (пп. 6 п. 16 Порядка 1307).

4) Зазнав змін перелік типів причин, за якими ПН не підлягає наданню покупцю.

5) Прописані правила складання зведених ПН не тільки за операціями, що мають безперервний або ритмічний характер, а також у випадках, коли потрібно нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ.

Докладніше про зміни у новій податковій накладній та Порядку її заповнення читайте тут >>>

Звісно, можна скільки завгодно розповідати, як заповнювати податкову накладну, наводити порівняльні таблиці чи цитувати норми ПКУ. Проте для кожного бухгалтера важливо розглянути різні варіанти заповнення на прикладі, а також побачити зразки заповнення ПН.

Розуміючи це, в аналітиці ми навели приклади складання  ПН у різних випадках та   зразки заповнення податкових накладних у таких випадках (завантажити, ХLS) >>>

Зверніть увагу: Згідно з п. 3 нового Порядку, усі податкові накладні підлягають реєстрації в ЄРПН за формою, чинною на день такої реєстрації. 

Таким чином, з 01.04.2016 р. податкові накладні та/або розрахунки коригування підлягають реєстрації в ЄРПН за новою формою незалежно від дати їх складання: до 01.04.2016 чи після 01.04.2016 (за умови дотримання інших вимог щодо реєстрації в ЄРПН). Таке роз'яснення надала 24 березня ДФСУ. Докладніше тут >>>

Разом з формою податкової накладної змінив своє «обличчя» і розрахунок коригування до неї. Які нюанси слід тримати в полі зору, щоби правильно оформлювати розрахунки коригування з  з 1 квітня 2016 року, розповіли фахівці "Дебету-Кредиту" тут>>

Нова форма податкової накладної: відеоогляд від податківців >>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»