• Посилання скопійовано

ОСББ та ПДВ: нюанси реєстрації та сплати податку

Податківці розповіли, коли ОСББ зобов'язане зареєструватись платником ПДВ та які операції підлягатимуть оподаткуванню цим податком

ОСББ та ПДВ: нюанси реєстрації та сплати податку

ДФС у м. Києві у листі від 01.11.2016 р. №7074/К/26-15-12-05-11 зауважує, що у ОСББ відсутній об'єкт оподаткування по водо-, тепло-, газо-, електропостачанню, гарячому водопостачанню та інших послугах, кошти за які власники жилих і нежилих приміщень перераховують:

- безпосередньо на рахунки підприємств, організацій, які надають ці послуги,

- або на рахунок об'єднання для накопичення і наступного перерахунку підприємствам, організаціям, які надають ці послуги.

У разі встановлення ОСББ для власників жилих і нежилих приміщень окремої плати за послуги з перерахунку отриманих від таких власників коштів підприємствам, що надають послуги з водо-, тепло-, газо-, електропостачання, гарячого водопостачання та інші послуги, у ОСББ виникає об'єкт оподаткування ПДВ виходячи з вартості наданих послуг.

Видатки на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об'єднання та договором про їх використання (кошторисом). Кошти за користування неподільним та загальним майном і обслуговування спільної власності сплачуються на банківський рахунок об'єднання.

Кошти, що надходять на банківський рахунок об'єднання від власників жилих і нежилих приміщень для компенсації видатків на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності об'єднання, не підпадають під об'єкт оподаткування ПДВ.

Крім того, об'єднання може здійснювати господарську діяльність для забезпечення власних потреб безпосередньо або шляхом укладення договорів з фізичними чи юридичними особами. Така діяльність(наприклад, здача в оренду нежитлових приміщень) підпадає під визначення об'єкта оподаткування ПДВ.

При реєстрації ОСББ як платника ПДВ необхідно враховувати вимоги п. 181.1 ПКУ. Відповідно до ції норми, реєстрація платником ПДВ обов'язкова у разі перевищення нарахованої (сплаченої) особі (ОСББ) протягом останніх 12 календарних місяців суми, яка сукупно перевищує 1 000 000 гривень (без урахування податку на додану вартість). Така особа зобов'язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог ст. 183 ПКУ (крім особи, яка є платником єдиного податку першої - третьої групи).

Отже, для обов'язкової реєстрації платником ПДВ враховується обсяг операцій, які є об'єктом оподаткування (за ставкою 20%, 7% або 0, а також ті, що звільнені від оподаткування). Операції, які не є об'єктом оподаткування (ст. 196 ПКУ) при визначенні обсягу операцій, після досягнення якого реєстрація як платника ПДВ є обов'язковою, не враховуються.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФС у м. Києві

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»