• Посилання скопійовано

Нарахування податкових зобов'язань з ПДВ при списанні ТМЦ

Податківці розглянули питання щодо застосування норм п. 198.5 ПКУ при здійсненні операцій зі списання нестач та/або псування готової продукції, що належить до товарних позицій, зазначених у п. 45 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ

Нарахування податкових зобов'язань з ПДВ при списанні ТМЦ

ДФСУ  у листі від 08.02.2017 р. №2426/6/99-99-15-03-02-15 зазначила: якщо підприємство списує нестачі та/або псування готової продукції, у зв'язку з чим така продукція не може бути реалізована покупцям та визнається такою, що не може бути використана в межах госпдіяльності платника ПДВ, то не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому відбувається її списання, платник податку зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання.

На суму таких податкових зобов'язань платник повинен скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН у терміни, встановлені ПКУ для такої реєстрації, зведену податкову накладну з типом причини 13. Особливості її складання за новою формою читайте у аналітиці>>  

При цьому база для нарахування ПЗ з ПДВ визначається згідно п. 189.1 ПКУ для товарів на рівні ціни придбання.  

Щодо списання власної продукції п. 189.1 ПКУ не містить відповідної бази, але на неї спираються податківці у листі. Хоча, як нараховувати ПЗ з ПДВ  виробникам у такому разі, так й не надано чітких роз’яснень з цього приводу. 

Тож, щоб не мати проблем в разі податкових перевірок, радимо виробникам – платникам ПДВ звернутися з цим запитанням до ДПІ за місцем обліку з проханням надати індивідуальну податкову консультацію, поки є така можливість (згідно з ст. 52-53 ПКУ). 

Про облік товарів неналежної якості та про податкові наслідки у разі списання таких  товарів читайте тут>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»