• Посилання скопійовано

Порядок зазначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД в підсумковій податковій накладній

ДФС у Дніпропетровській області на прикладі розповіла про нюанси зазначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД в підсумковій податковій накладній

Порядок зазначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД в підсумковій податковій накладній

ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що податкова накладна може бути складена за щоденними підсумками операцій (якщо податкова накладна не була складена на ці операції) у разі:

- здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), розрахунки за які проводяться через касу/РРО або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника);

- виписки транспортних квитків, готельних рахунків або рахунків, які виставляються платнику податку за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер постачальника (продавця), крім тих, форма яких встановлена міжнародними стандартами;

- надання платнику податку касових чеків, що містять суму поставлених товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального та податкового номерів постачальника).

 

Згідно з п. 8 та п. 12 Порядку №1307, у верхній лівій частині податкової накладної, яка складається за щоденними підсумками операцій, робиться відповідна помітка «X» та зазначається тип причини «11», у рядку «Особа (платник податку) - покупець» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» відображається умовний Індивідуальний податковий номер «100000000000».

У графі «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця» ПН платник податку згруповує товари/послуги за групами, що відповідають певному коду товару згідно з УКТ ЗЕД/коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, та графи 4, 5, 6 та 7 не заповнює (така ж позиція міститься в підкатегорії 101.17 ресурсу "ЗІР").

 

Наприклад, ТОВ здійснює реалізацію готових харчових страв та алкогольних напоїв, отриманих в процесі виробництва, населенню (неплатникам ПДВ). Згідно з базами даних ДФСУ підприємство має код  діяльності за КВЕД 56.10 «Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування».

Отже, при реалізації таких товарів населенню (неплатникам ПДВ) ТОВ має згруповувати в податковій накладній в графі «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця» товари/послуги за групами, що відповідають певному коду товару згідно з УКТ ЗЕД/коду послуги згідно з ДКПП.

При цьому, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, платник має право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри  відповідного коду.

 

Окремо податківці наголосили на наслідках неправильного визначення коду товару в підсумкових податкових накладних (з типом причини «11»), виписаних на неплатника ПДВ.

Так, якщо обов’язковий реквізит «код товару згідно з УКТ ЗЕД» зведеної податкової накладної, складеної на неплатника ПДВ, визначено неправильно (з урахуванням особливостей його визначення), це може бути причиною неприйняття даної податкової накладної в електронному вигляді.

Усі новини на тему>>

Джерело: ГУ ДФС у Дніпропетровській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»