• Посилання скопійовано

Орендар відшкодовує орендодавцю сплачений земельний податок: що з ПДВ?

Відшкодування (компенсація) витрат на сплату земельного податку є оплатою частини вартості послуги з оренди майна, яка підлягає оподаткуванню ПДВ у встановленому ПКУ порядку

Орендар відшкодовує орендодавцю сплачений земельний податок: що з ПДВ?

ДФСУ у листі від 19.06.2017 р. №703/6/99-99-15-03-02-15/ІПК нагадує, що істотною умовою договору оренди є, зокрема, орендна плата, яка є фіксованим платежем, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством.

Складовою частиною господарської діяльності з нерухомим майном є як придбання власником такого майна певних товарів та отримання низки послуг, пов’язаних з необхідністю утримання такого майна (теплова та електрична енергія, природний газ, послуги з водопостачання, водовідведення, охорони, інших супутніх товарів/послуг тощо (далі - комунальні послуги та енергоносії), сплата податків, пов’язаних з рухомим/нерухомим майном (транспортний податок, земельний податок, орендна плата за землю, податок на нерухоме майно), так і перенесення вартості таких витрат на вартість готової продукції чи послуг, в тому числі і формування з урахуванням таких витрат розміру орендної плати за рухоме/нерухоме майно (в такому випадку перераховані витрати будуть визнані такими, що використані орендодавцем в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності).

З огляду на викладене у вартості орендної плати за нерухоме майно орендар має здійснювати економічне відшкодування (компенсацію) всіх елементів витрат, пов’язаних з послугами з надання майна в оренду, у тому числі й таких складових, як земельний податок.

Отже, відшкодування витрат на сплату земельного податку за своєю суттю є відшкодуванням (компенсацією) окремих елементів втрат, з яких складається вартість послуги з оренди майна. Тобто відшкодування (компенсація) витрат на сплату земельного податку є оплатою частини вартості послуги з оренди майна, яка підлягає оподаткуванню ПДВ у встановленому ПКУ порядку.

Зауважимо, що така позиція в податківців була не завжди. Ще на початку 2016 року вони наполягали на протилежному. Однак починаючи з літа 2016 року і, як бачимо, до сьогодні, їх позиція не змінювалася. Тож, обережним платникам ПДВ - орендодавцям варто суму такої компенсації оподаткувати. 

При цьому в податковій накладній її сума окремо не зазначатиметься, а входитиме до загальної вартості орендної плати (як одна з її складових згідно з договором оренди). Докладніше про це тут і тут. 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»