• Посилання скопійовано

Особливості оподаткування ПДВ операцій з постачання книг із звуковим модулем

Податківці розглянули питання щодо оподаткування ПДВ операцій з реалізації друкарської продукції, а саме друкарської продукції (коди 4901 та 4903 УКТ ЗЕД), що оснащена звуковим модулем

Особливості оподаткування ПДВ операцій з постачання книг із звуковим модулем

Коментар до листа від 05.07.2017 р. №969/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

 Порядок оподаткування ПДВ

Насамперед податківці, ґрунтуючись на нормах Закону №601 та Інструкції з обліку документів, що знаходяться в бібліотечних фондах, стверджують, що зазначений у зверненні розважально (навчально) - ігровий комплект не підпадає під визначення безпосередньо книги (книжки).

А  за пп. 197.1.25 ПКУ звільненими від оподаткування ПДВ є операції з постачання та доставки періодичних видань друкованих засобів масової інформації (крім видань еротичного характеру) вітчизняного виробництва, підготовлення (літературне, наукове і технічне редагування, коригування, дизайн та верстка), виготовлення (друк на папері чи запис на електронному носієві), розповсюдження книжок, у тому числі електронного контенту (крім видань еротичного характеру) вітчизняного виробництва, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови вітчизняного виробництва на митній території України. Варто зазначити, що таке звільнення стосується виключно книжок, що виготовлені та реалізуються саме на території України. 

Як зазначали податківці у своєму попередньому листі від 29.01.2016 р. №1745/6/99-99-19-03-02-15 такий режим звільнення від оподаткування ПДВ для вказаних операцій застосовується платниками ПДВ на усіх етапах постачання (розповсюдження) зазначеної вище видавничої продукції, а саме від виробників такої продукції (видавців, виготовлювачів та розповсюджувачів) до кінцевого споживача.

Оскільки питання стосується оподаткування ПДВ постачання книжок вітчизняного виробництва (коди 4901 та 4903 УКТ ЗЕД) з додатковим компонентом (модулем), який призначений для відтворення звуків та мелодій та є невід’ємним (вбудованим) елементом книжки, то у роз’ясненні податківці доводять, що таку операцію слід оподатковувати ПДВ у загальновстановленому порядку за основною ставкою. Такий висновок податківці зробили на підставі змісту пп. 197.1.25 ПКУ. Адже в ньому відсутній такий вид книжкової продукції. 

 

Доля податкового кредиту

Також податківці надали роз’яснення з приводу формування податкового кредиту з ПДВ. Вони наголосили, що сума ПДВ за операціями щодо придбання товарів та послуг для подальшого виробництва власної продукції підлягає включенню до складу податкового кредиту на підставі податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН, незалежно від того, чи такі товари/послуги почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку, чи ні. А вже потім, залежно від того, в якій діяльності використано ці товари, буде виникати обов’язок нарахувати ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ.

 

Складання ПН на вартість реалізованих книг із звуковим модулем 

В цьому ж листі податківці розповіли й про особливості складання ПН за такими операціями. Вони вважають, що у такому разі потрібно складати одну податкову накладну, оскільки здійснюється постачання безпосередньо книжки разом з додатковим невід’ємним (вбудованим) компонентом (модулем), а не окремо складових її частин.

Але як зазначати найменування такої книжкової продукції та коди УКТ ЗЕД в графі 3 ПН у такому разі, коли книжка має один код, а модуль – інший, не зазначено. З цим питанням податківці рекомендували звернутися до Торгово-промислової палати України (її регіональних відділень) або науково-дослідного інституту судових експертиз.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»