• Посилання скопійовано

Відображаємо податковий кредит за касовим методом у разі оплати за товари у різних місяцях

Податківці розглянули питання щодо порядку відображення платником, який застосовує касовий метод податкового обліку, суми ПДВ, яка зазначена в податковій накладній, якщо оплата за товари/послуги за такою накладною здійснюється в різних звітних періодах

Відображаємо податковий кредит за касовим методом у разі оплати за товари у різних місяцях

Коментар до листа від 10.08.2017 р. №1562/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Насамперед податківці нагадали, що є касовим методом. За пп. 14.1.266 ПКУ касовий метод для цілей оподаткування згідно з розділу V ПКУ - це метод податкового обліку, за яким дата виникнення податкових зобов'язань визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг), а дата виникнення права на податковий кредит визначається як дата списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг).

Не забули вони також нагадати, що відповідно до п. 201.10 ПКУ податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Але з цих норм виходить, якщо платник податку придбаває товари для використання в операціях, за якими застосовується касовий метод, то суми ПДВ включаються до податкового кредиту на підставі зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної за умови їх оплати.

Тому податківці у коментованому листі й стверджують, що у випадку, коли оплата за товари/послуги на підставі однієї податкової накладної здійснюється в різних звітних податкових періодах, суми ПДВ відносяться до податкового кредиту звітних періодів списання коштів з банківського рахунку. З огляду на ствердження покупець-платник ПДВ буде відображати частини суми податкового кредиту за однією ПН у деклараціях за різні місяці залежно від факту оплати. 

При цьому податківці нагадали й про норму п. 198.6 ПКУ. За нею платник податку має право віднести таку суму ПДВ до податкового кредиту в будь-якому наступному звітному періоді, але не пізніше ніж через 365 календарних днів з дати складення податкової накладної, у тому числі для платників податку, які застосовують касовий метод. 

Тож платник ПДВ з касовим методом може відобразити податковий кредит в декларації за метод повної оплати за товар, але звісно в межах 365 к.д.  з дати складення податкової накладної.

З вищенаведеного виходить, що у платника ПДВ з касовим методом є два алгоритма дій для відображення податкового кредиту.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»