• Посилання скопійовано

Коригуємо податкові зобов'язання з ПДВ за операцією з продажу товарів за ціною нижче їх придбання

Податківці розповіли про особливості складання розрахунків коригування до податкових накладних, складених на суму перевищення ціни придбання товарів над ціною постачання

Коригуємо податкові зобов'язання з ПДВ за операцією з продажу товарів за ціною нижче їх придбання

Коментар до листа від 10.08.2017 р. №1568/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Алгоритм складання та реєстрації РК 

Згідно з п. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню. 

Здійснюється таке коригування  на підставі РК до ПН, зареєстрованого в ЄРПН.

Грунтуючись на цій нормі, податківці у коментованому листі вказали алгоритм складання РК до ПН, яка була складена на суму перевищення ціни придбання товарів над ціною постачання. 

При поверненні товарів покупцем або суми попередньої оплати товарів/послуг покупцю продавець має скласти:

  • один  РК до ПН, що була складена виходячи з фактичної ціни постачання і надана такому покупцеві. Цей РК до ПН має бути переданий покупцю для реєстрації в ЄРПН;
  • другий РК до ПН їз типом причини 15. Цей РК до ПН реєструє сам постачальник, він покупцю не надається та зберігається у продавця.

Також податківці зауважили, що у такому разі в обох розрахунках коригування до відповідних ПН має заповнюватися графа 8 "Коригування кількості" розділу Б. Тобто кінцевого результату – збільшення або зменшення суми ПДВ, зазначеної в раніше зареєстрованій ПН, постачальник, який складає РК до неї, досягає шляхом збільшення або зменшення кількості товарів/послуг, зазначених в такій ПН. 

Зазначимо, що про те, як правильно складати ПН з типом причини 15, та й відповідно РК до неї, податківці розповідали і раніше. Читайте тут>>

 

Порядок коригування ПЗ у декларації з ПДВ

Від себе нагадаємо, що зменшити податкові зобов’язання з ПДВ постачальник зможе на підставі РК до ПН тільки після їх реєстрації в ЄРПН. 

І пунктом 192.3 ПКУ встановлено, що результат перерахунку ПЗ і ПК постачальника та отримувача відображається у складі за звітний період реєстрації РК до ПН. Тобто жодних уточнень до раніше складеної декларації подавати не потрібно.

Якщо дата реєстрації РК до ПН з типом причини 15 на суму різниці залежить від самого постачальника, то коли буде зареєстровано  РК до ПН на фактичну суму реалізації, на жаль, залежить від дій покупця. Як наслідок, зменшення ПЗ з ПДВ за такими РК може відображатися в декларації одночасно (тобто в одному звітному періоді), або в різних звітних періодах, залежно від того своєчасно чи ні зареєструє покупець РК в ЄРПН.

При цьому на реєстрацію РК як у постачальника, так і у покупця всього 365 к.д. з дати складання РК! 

Саме коригування ПЗ з ПДВ у випадку, що розглядається у коментованому листі, потрібно відобразити у відповідних розділах додатку 1 до декларації з ПДВ та перенести до рядку 7 декларації з ПДВ. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»