• Посилання скопійовано

База оподаткування ПДВ при постачанні імпортного товару

При постачанні імпортного товару у багатьох виникають сумніви щодо бази оподаткування ПДВ. Чи потрібно ціну поставки порівнювати із митною вартістю? Податківці у новому листі надають відповідь на це питання

База оподаткування ПДВ при постачанні імпортного товару

Коментар до листа ДФСУ 14.09.2017 р. №1959/6/99-9915-03-02-15/ІПК

Роз’яснення, наведені у коментованому листі, цілком відповідають чинному податковому законодавству. А за ним на сьогодні склалася така ситуація, що сума податкового кредиту, який формується у імпортера при ввезенні товару на митну територію України, далеко не завжди співпадає із сумою податкового зобов’язання, яке такий імпортер визнає при подальшій поставці цього товару. 

Часто сума податкового кредиту при імпорті товарів більша, ніж сума податкового зобов’язання, визначеного при продажу таких товарів.  І ось чому. 

 

«Вхідний» ПДВ при імпорті товару

Відповідно до п. 190.1 ПКУ при імпорті товару база оподаткування ПДВ визначається згідно з договірною ціною, але не нижче митної вартості з урахування мита та акцизного податку. Така митна вартість визначається згідно з розділом ІІІ МКУ. 

Отже, те, за скільки цей товар було придбано в нерезидента, має значення. Але часто митна вартість, з якою доводиться порівнювати ціну придбання, є вищою (іноді, набагато).  

Зверніть увагу: оскільки вартість придбання імпортного товару, як правило, встановлена в іноземній валюті, при розмитненні працюють норми ст. 39-1 ПКУ. Тобто застосовується офіційний курс валюти України до іноземної валюти, встановлений НБУ, що діє на 0 годин дня подання митної декларації. 

Визначене за митною декларацією податкове зобов’язання з ПДВ імпортера в розділі І декларації з ПДВ не відображається (оскільки для узгодження цього зобов’язання митної декларації цілком достатньо). А ось сплачений при розмитненні ПДВ належить до податкового кредиту імпортера і відображається у рядку 11.1 (якщо ставка ПДВ була 20%) або у рядку 11.2 (якщо ставка ПДВ була 7%).

Аналогічна ситуація відбувається у випадку перегляду митної вартості. Оскільки ПЗ з ПДВ, які виникли при імпорті товарів, у розділі І декларації з ПДВ  не відображаються, то і коригування (зменшення або збільшення) їх суми на підставі аркушу коригування у розділі І декларації з ПДВ не відображається. Але таке коригування обов’язково зазначається у розділі ІІ – адже податковий кредит імпортера слід відкоригувати. Втім, звичайний рядок 14 «Коригування податкового кредиту» для цього не застосовується – таке коригування відбувається шляхом збільшення або зменшення поточної суми податкового кредиту від імпорту товарів (тобто у загальній сумі рядків 11.1 або 11.2). 

Докладніше про коригування митної вартості ми писали тут.

 

База оподаткування ПДВ при продажу імпортного товару

Раніше (а саме, у ПКУ редакції до 01.01.2015 р.) база оподаткування ПДВ при продажу імпортного товару мала бути не нижчою за митну вартість таких товарів. Але ті часи давно минули і правила оподаткування змінилися (в цьому випадку – на краще).

На сьогодні база оподаткування при поставці імпортного товару визначається виходячи з договірної вартості таких товарів (тобто вартості реалізації), але не нижче ціни придбання таких товарів. 

Певний час тривали суперечки, як таку ціну придбання визначати. Хтось вважав за ціну придбання вартість, зазначену у договорі із постачальником-нерезидентом (і тоді питання поставало лише щодо курсу НБУ, за яким цю вартість слід перевести в гривню). Хтось наполягав на тому, що ціна придбання – це первісна вартість імпортних товарів, за якою вони оприбутковуються імпортером. А первісна вартість, як встановлено п. 9 П(С)БО 9, складається не лише з сум, сплачених постачальнику, а і з решта витрат, понесених в зв’язку із приданнями такого товару і доведенням його до стану, придатного для використання із запланованою метою. 

Але у листі ДФСУ від 13.04.2016  р. № 8220/6/99-99-19-03-02-15 чітко зазначено: 

1) для товарів, придбаних на митній території України або ввезених на митну територію України, ціна придбання визначається як вартість майна, за якою таке майно набуте у власність, тобто ціна, зазначена в договорі на придбання товару (контрактна вартість).

2) для операцій з постачання товарів, ввезених платником податку на митну територію України, база оподаткування визначається за загальним правилом – виходячи з їх договірної вартості, без урахування величини митної вартості.

При цьому до складу договірної вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг, а ціна придбання визначається згідно з первинними документами від постачальника. 

З цього можна зробити висновок, що якщо імпортні товари були отримані безкоштовно, то при їх реалізації об’єктом оподаткування ПДВ буде саме їх вартість реалізації (так як вартість придбання нульова). Детальніше щодо безкоштовної передачі імпортованої продукції у наші аналітиці

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»