• Посилання скопійовано

Мінфін розповів про оновлені критерії для системи моніторингу ризикових податкових накладних

Внесено зміни до критеріїв, що унеможливлюють маніпуляції з “ризиковим складом” (залежність допустимого відсотку ризикових товарів в залишку від податкового навантаження)

Мінфін розповів про оновлені критерії для системи моніторингу ризикових податкових накладних

Мінфін  слідом за ДФСУ розповіла про зміни до критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної в ЄРПН, які набрали чинності 17 листопада 2017 р. Більше про зміни тут>>

 

Чому це важливо?

Система моніторингу ризиків з ПДВ запроваджена для ліквідації можливостей для недобросовісних платників ПДВ використовувати схеми для ухилення від оподаткування. Система є невід’ємною частиною процесу автоматичного відшкодування ПДВ, завдяки якому з квітня платникам вже було відшкодовано 81,4 млрд гривень.ї

Нові критерії передбачають:

  • автоматичне прийняття таблиці платника, у якого податкове навантаження більше 2% та обсяг постачання товарів чи послуг, складених з 01.01.2017 в Реєстрі, становить більше 25 % від загального обсягу постачання за відповідний період.
  • ДФС автоматично обраховуватиме дані показників кожного 10 числа та платник зможе дізнатися про результати у своєму Електронному кабінеті.

Внесено зміни до критеріїв, що унеможливлюють маніпуляції з “ризиковим складом” (залежність допустимого відсотку ризикових товарів в залишку від податкового навандтаження).

Градація рівня ризикового товару залежно від податкового навантаження наступна:

  • податкове навантаження більше 3 % - домустиме переважання ризикового товару чи послуги до 75 %
  • від 2-3 відсотків – 60% ризикового товару/послуги;
  • від 1,5 - 2 відсотків - 50% ризикового товару/послуги;
  • від 1 - 1,5 відсотків - 40% ризикового товару/послуги;
  • від 0,5 - 1 відсотка - 30% ризикового товару/послуги;

 

Що це дає?

Дані зміни покликані усунути маніпуляції викривлення показників первинних документів для уникнення алгоритму моніторингу та участі у схемах формування та використання фіктивного кредиту.

За рахунок автоматичної реєстрації технологічних карт значно зменшиться кількість платників реального сектору, що підпадають під моніторинг.

 

Для інформації:

1. Відсоток зупинених накладних значно знизився - з 1.3% відразу після запуску системи до лише 0.3% в останні місяці.

2. За період роботи системи моніторингу ризиків та блокування накладних зупинена реєстрація 515,5 тис. податкових накладних/розрахунків коригування на суму 11,2 млрд. грн. Це становить 0,54 % до загальної кількості податкових накладних, що реєструвалися. (Майже 97 млн. податкових накладних/розрахунків коригування на суму ПДВ понад 566 млрд. грн. станом на 22 листопада) 

3. На сьогодні відсутні факти порушення термінів при прийнятті рішень Комісією ДФС.

4. У листопаді кількість технологічних карт, які знаходяться на розгляді в комісії ДФС, зменшилася більш ніж у 4 рази та становить — 2% від поданих платниками податків. ДФС вже прийняло більше 15,000 технологічних карток від платників податків реального сектору.

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»