• Посилання скопійовано

Кредит-нота від нерезидента: наслідки з податку на прибуток та ПДВ

Податківці у своєму листі розповіли про наслідки з податку на прибуток та ПДВ при отриманні від нерезидента кредит-ноти

Кредит-нота від нерезидента: наслідки з податку на прибуток та ПДВ

Коментар до ІПК ДФСУ від 13.11.2017 р. №2601/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

ПДВ

Якщо кредит-нота зменшує ціну імпортованого товару

У імпортерів податковий кредит формується на підставі митної декларації в сумі ПДВ, сплаченого при ввезенні товарів на митну територію України. 

При цьому, відповідно до п. 190.1 ПКУ, базою оподаткування для товарів, що ввозяться на митну територію України, є договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості цих товарів, з урахуванням мита та акцизного податку.

Датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ у разі ввезення товарів на митну територію України є дата подання митної декларації для митного оформлення (п. 187.8 ПКУ). А датою виникнення права на податковий кредит є дата сплати такого ПДВ (п. 198.3 ПКУ).

 

Чи зміниться сума податкового кредиту внаслідок отриманої кредит-ноти? 

У коментованому листі податківці зауважують, що змінити дані, зазначені у митній декларації, можна.  Для цього декларант має звернутися до митного органу з письмовим зверненням щодо обгрунтування змін відомостей про товари, що стали відомі після закінчення митного оформлення товарів. 

Але, додамо від себе, у цьому є сенс лише, якщо базою оподаткування ПДВ була саме договірна (контрактна) вартість, яка була вищою за митну вартість. Як зазначено у листі від 15.11.2017 р. №2618/6/99-99-15-02-02-15/ІПК,  у разі отримання кредит-ноти на зменшення зобов’язання без зменшення задекларованої митної вартості, податкові наслідки з ПДВ не виникають.

Оформлений митним органом аркуш коригування є невід’ємною частиною відповідної митної декларації. На підставі такого аркушу коригування (у якому зазначено зменшення податкового зобов’язання) імпортер може вимагати повернення із бюджету зайво сплачених сум податків.  

Тому, у звітному періоді, в якому відбулось оформлення аркуша коригування, платник податку повинен виключити зі складу податкового кредиту суму ПДВ, яка зазначена в аркуші коригування. 

Як саме це відобразити в декларації, у листі не наведено. На це питання податківці надали роз’яснення у ресурсі «ЗІР» (підкатегорія 101.23): «У випадку, коли після митного оформлення товарів, поміщених у митний режим імпорту, зменшується митна вартість за рішенням суду або контролюючим органом прийнято рішення про зменшення заявленої митної вартості товарів, коригування податкового кредиту проводиться на дату набуття рішення суду законної сили або на дату прийняття відповідного рішення. Таке коригування відображається на підставі аркуша коригування до митної декларації у рядку 11.1 чи 11.2 (в залежності від ставки) декларації з ПДВ зі знаком «мінус».

 

Якщо кредит-нота містить винагороду покупця

У іншому листі від 15.11.2017 р. №2618/6/99-99-15-02-02-15/ІПК податківці розповіли про оподаткування ПДВ операції з отримання покупцем - резидентом кредит-ноти у вигляді винагороди у грошовій формі від постачальника - нерезидента та кредит-ноти, яка зменшує суму зобов’язання за поставлений товар. 

За їх роз’ясненнями, у покупця - резидента при отриманні від продавця - нерезидента винагороди в грошовій формі (бонусу) виникають ПЗ з ПДВ на суму отриманої винагороди. Базою оподаткування ПДВ, буде сума отриманої винагороди. 

 

Податок на прибуток

Наразі розд. ІІІ ПКУ не передбачено коригування фінрезультату до оподаткування на різниці за операціями щодо отримання кредит-ноти від постачальника - нерезидента. Отже, такі операції відображаються відповідно до правил бухобліку. 

Як саме відображати в бухобліку кредит-ноту податківці не розповіли, оскільки ці питання знаходяться в компетенції Мінфіну. Тож, далі ми наводимо власну думку з цього приводу. 

 

Відображення в бухобліку

Бухгалтерський облік буде залежити від того, чому надається  кредит-нота.

1) Якщо кредит-нота надається у зв’язку з наявністю бракованого товару, то вона не повинна збільшувати дохід підприємства. Адже така кредит-нота є підтвердженням нерезидента факту постачання бракованих товарів. 

В ній може бути зазначено згоду нерезидента на зміну суми компенсації (зменшення ціни), а не про отримання підприємством доходу. В такому випадку кредиторська заборгованість списується за рахунок визнаних постачальником претензій: Д-т 632 «Розрахунки з іноземними постачальниками» К-т 374 «Розрахунки за претензіями». Якщо товар вже був оплачений, внаслідок визнання претензій постачальником у покупця за такими ж самими проведеннями виникає переплата. 

Первісну вартість отриманого товару слід відкоригувати на суму бракованих товарів: Д-т 374 "Розрахунки за претензіями" К-т 28 "Товари". 

Якщо браковані товари повертаються нерезиденту, то бухоблік інший. Ми про нього писали тут>>> 

2) Якщо кредит-нота надається нерезидентом як винагорода покупцю за виконання ним певних умов договору купівлі-продажу, вона буде визнаватися доходом такого покупця відповідно до п. 5 П(С)БО 15. При отриманні кредит-ноти (визнанні нерезидентом обов’язку заплатити винагороду) покупець робить проведення Д-т 377 К-т 718, а при отриманні коштів на рахунок в банку Д-т 31 К-т 377. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»