• Посилання скопійовано

ДФС нагадала алгоритм розрахунку показника ∑Перевищ

ДФС у Закарпатській області роз’яснила алгоритм розрахунку показника ∑Перевищ, зазначених платником податку, який згідно зі статтею 209 ПКУ застосовував спеціальний режим оподаткування

ДФС нагадала алгоритм розрахунку показника ∑Перевищ

ДФС у Закарпатській області нагадує, що функціонування СЕА ПДВ регламентовано статтею 200-1 ПКУ

Відповідно до п. 200-1.З  ПКУ складовою формули, що визначає суму податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування (далі - реєстраційна сума) в ЄРПН є показник ∑Перевищ – це загальна сума перевищення податкових зобов’язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником ПН та РК, зареєстрованих в ЄРПН.

Зазначений показник визначається як різниця між сумами податкових зобов’язань за операціями з постачання товарів (послуг) та отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, та їх подальшого коригування згідно зі ст. 192 ПКУ, задекларованими платником у деклараціях з ПДВ з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, та сумами податку, зазначеними платником податку в ПН що складені за такими операціями (в тому числі, які не видаються отримувачу, а також складених під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України), та РК до них, зареєстрованих у ЄРПН.

Показник ∑Перевищ розраховується автоматично після прийняття звітності від платника податку, реєстрації ПН/РК та при обрахунку позитивного значення вказаного показника на таке значення зменшується реєстраційна сума такого платника.

Отже, причинами виникнення показника ∑Перевищ є:

1) не реєстрація в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування;

2) порушення вимог ст.187 ПКУп. 192.1 ПКУ при визначенні податкових зобов’язань з ПДВ;

3) помилки платників при включенні до декларації з ПДВ розрахунків коригування на зменшення податкових зобов’язань з ПДВ, зареєстрованих із запізненням (виключення в періоді складання, а не реєстрації, та навпаки) підлягає виявленню і коригуванню.

∑Перевищ «0verride209» є сумою перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником податку, який згідно зі статтею 209 ПКУ до 01.01.2017 року застосовував спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, у поданих податкових деклараціях з позначкою «0121» / «0122»/«0123»/«130» за період з липня 2015 року по грудень 2016 року з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником ПН та РК, в другій частині порядкового номера яких зазначений код «2» або «З», які були складені з 01.07.2015 по 31.12.2016 та зареєстровані в ЄРПН у період з 01.07.2015 по 15.01.2017.

Податківці зауважують, що Законом №1797-VIII  статтю 200-1 ПКУ доповнено  пунктом 200-1.9 такого змісту:

«Якщо у платника податку загальна сума податкових зобов'язань, зазначених ним у поданих податкових деклараціях з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, перевищує суму податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН (∑Перевищ), а сума, визначена пунктом 200і.3 статті 200 1 цього ПКУ (∑Накл), є недостатньою для реєстрації таким платником податкової накладної або розрахунку коригування до такої податкової накладної за звітні періоди виникнення такого перевищення, платник податку має право зареєструвати податкову накладну або розрахунок коригування в ЄРПН на суму податку, що дорівнює значенню показника ∑Перевищ, зменшеного на суму задекларованих до сплати податкових зобов’язань за періоди починаючи з 1 липня 2015 року (включаючи податкові зобов’язання, які були сплачені платником податку, та податкові зобов’язання, які не були сплачені платником податку) та збільшеного на значення показника ∑ПопРах незалежно від значення показника ∑Накл, визначеного відповідно до пункту 200і.3 цієї статті.

Платник податку має право зареєструвати в порядку, визначеному абзацом першим цього пункту, тільки податкові накладні за звітні періоди, в яких виникло перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН (∑Перевищ)».

У зв’язку з цим ДФС доопрацьовано програмне забезпечення СЕА ПДВ в частині обрахунку показника ∑Перевищ, який обраховується за кожний звітний період окремо.

Нагадаємо, що про причини виникнення показника «Override» у колишніх спецрежимників податківці також раніше розповідали в офіційному листі, про що читайте тут>>

Джерело: ДФС у Закарпатській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»