• Посилання скопійовано

Визначаємо дату виникнення ПДВ-зобов'язання при поставці на умовах DDP

Податківці у своєму листі роз'яснили, як визначити дату виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту, якщо товар постачається на умовах поставки DDP (за правилами Інкотермс 2010)

Визначаємо дату виникнення ПДВ-зобов'язання при поставці на умовах DDP

Коментар до ІПК ДФСУ від 15.01.2018 р. №153/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

За умовами поставки Delivered Duty Paid (named place of destination) продавець здійснює поставку покупцю товару, який пройшов митне очищення для імпорту, без розвантаження з будь-якого прибулого транспортного засобу у названому місці призначення.

Проте податківці нагадують, що правила Інкотермс не регулюють перехід права власності на товар. Зокрема, термін DDP у правилах Інкотермс 2010 означає, що продавець несе всі витрати та ризики, пов'язані з доставкою товару до місця призначення та передбачає максимальний обсяг обов'язків продавця.

З огляду на це, у договорах на постачання товарів потрібно чітко визначати момент переходу права власності на товар. Звісно, він може співпадати з моментом передання всіх ризиків щодо товару від продавця до покупця, що визначається за правилами Інкотермс 2010.

Відповідно до пп. «б» п. 187.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів на умовах подальшої оплати буде дата відвантаження товарів.

Отже, у коментованій ІПК податківці визначають дату відвантаження товарів при поставці на умовах DDP як дату, на яку припадає початок передачі товару від постачальника або безпосередньо покупцю, або організації, яка здійснюватиме доставку покупцю цього товару будь-яким способом (перевезення, пересилання тощо). Відповідно, саме на цю дату постачальник складає податкову накладну, реєструє її в ЄРПН у терміни,  встановлені п. 201.10 ПКУ.

Підтвердженням дати, на яку припадає такий початок передачі (переміщення) товару, є дата, вказана у документах на перевезення (переміщення, пересилання) товару, які відповідно до ст. 307 ГКУ оформляються у установленій формі із складанням комплекту перевізних документів з урахуванням виду транспорту, яким здійснюється перевезення. 

При цьому, на нашу думку, видаткову накладну на товар також варто оформлювати датою початку передачі (переміщення) товару, щоб уникнути розбіжностей між датою складання видаткової накладної та податкової накладної постачальника.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»