• Посилання скопійовано

Коли визнавати податковий кредит за розблокованими ПН?

Податківці у новому листі навели алгоритм відображення податкового кредиту за розблокованими ПН. Це може знадобитися багатьом

Коли визнавати податковий кредит за розблокованими ПН?

Податківці в індивідуальній консультації  від 12.03.2018 р. №954/6/99-99-15-03-02-15/ІПК  розповіли про граничний строк визнання ПК до внесення змін Законом №2198 до п. 198.6 ПКУ. Відповідно вони розмежували визначення строку визнання ПК до та після цих змін. 

За старою редакцією п. 198.6 ПКУ при невключенні у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суми ПДВ на підставі зареєстрованих ПН таке право зберігалось за ним протягом 365 календарних днів з дати складення ПН/РК

Цей перебіг часу переривався та переривається на період блокування ПН.

На підставі цих правил податківці у коментованій ІПК навели приклад визнання податкового кредиту. А саме: «сума ПДВ, визначена у податковій накладній, складеній 03.08.2017 р. та зареєстрованій в ЄРПН 30.08.2017 р. на підставі рішення Комісії ДФС України від 08.09.2017 р., включається платником податку до складу податкового кредиту за звітний податковий період, в якому складено податкову накладну в ЄРПН, тобто за серпень 2017 року або в послідуючих звітних податкових періодах в межах  365 к.дн. її складання, за виключенням строку блокування.»

Отже, за коментованою ІПК податковий кредит за розблокованими ПН можна визнавати:

  • у місяці складання такої ПН;
  • або у наступних місяцях в межах строків для його визнання (до 03.12.2017 р. - 365 к.дн. та з 03.12.2017 р. - 1095 к.дн.)

За цією ІПК виходить, що покупцю за розблокованими у 2018 році, але датованими до 03.12.2017 року, визнавати податковий кредит можна тільки в межах 365 к.дн.!!

Зауважуємо, що це лише індивідуальна податкова консультація. Узагальнюючої податкової консультації ДФС не надавала. 

Тож, для вирішення цього спірного питання потрібно звертатися кожному платнику ПДВ до ДФС за письмовою консультацією. 

***

Читайте також: 

Якщо ПН/РК розблоковані: в якому місяці можна скористатися правом на податковий кредит?

Своєчасно зареєстровану податкову накладну не включили у декларацію з ПДВ: як бути? 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»