• Посилання скопійовано

Надання благодійної допомоги ліками та медвиробами в зону АТО: наслідки з ПДВ

Податківці розповіли про правила нарахування ПДВ при здійсненні благодійними організаціями операцій з надання безоплатної благодійної допомоги у вигляді лікарських засобів та медичних виробів для передачі їх у зону АТО. З’ясуємо деталі

Надання благодійної допомоги ліками та медвиробами в зону АТО: наслідки з ПДВ

Коментар до листа ДФС від 01.02.2018 р. №407/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Як оподатковується безоплатне постачання ліків

Як завжди податківці нагадали загальні норми визначення об’єкта оподаткування ПДВ та бази оподаткування ПДВ, а також зазначили випадки нарахування ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ

Але у деяких випадках надавачі благодійної допомоги звільняються від оподаткування ПДВ.  

По-перше,  відповідно до п. 32 підрозд. 2 розділу XX ПКУ тимчасово, на період проведення АТО та/або запровадження воєнного стану операцій з імпорту та постачання на митній території України, зокрема:

  • лікарських засобів та медичних виробів відповідно до пп. «в» п. 193.1 ПКУ, що призначені для використання закладами охорони здоров'я та учасниками АТО для надання медичної допомоги фізособам, які у період проведення АТО та/або запровадження воєнного стану зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров'я, у обсягах, визначених Кабміном;
  • лікарських засобів та медичних виробів без держреєстрації та дозвільних документів щодо можливості ввезення на митну територію України, що призначені для використання закладами охорони здоров'я та учасниками АТО для надання медичної допомоги фізособам, які у період проведення АТО та/або запровадження воєнного стану зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров'я, за переліком та в обсягах, встановлених Кабміном.

По-друге, згідно з пп. 197.1.15 ПКУ від оподаткування ПДВ також звільняються операції з надання благодійної допомоги благодійними організаціями набувачам (суб'єктам) благодійної допомоги.

Тобто у разі, коли всі правила, встановлені хоча б однією із зазначених норм, дотримані, ПДВ не виникатиме. Але податкові накладні благодійнику-платнику ПДВ скласти доведеться (як і відобразити таку операцію в декларації з ПДВ). 

 

Як складати ПН при наданні благодійної допомоги за звільненими від ПДВ операціями

Як зазначають податківці у коментованому листі, благодійнику на кожну таку операцію потрібно буде скласти відповідні дві податкові накладні та зареєструвати їх в ЄРПН. Одну – за фактичною ціною, тобто нульову, а другу з типом причини "15" (хоча така ПН може бути й зведена). 

Але у підкатегорії 101.16 "ЗІР" міститься інше роз’яснення.  За ним: "У разі здійснення платником податку операцій з постачання товарів/послуг, звільнених від оподаткування ПДВ, за ціною, яка нижча за ціну їх придбання, на суму перевищення ціни придбання над ціною постачання таких товарів/додаткового нарахування податкових зобов’язань не здійснюється.  При здійсненні операцій з постачання товарів/послуг, звільнених від оподаткування ПДВ, за ціною, нижчою за ціну їх придбання, платник податку на дату виникнення податкових зобов’язань з ПДВ складає одну податкову накладну виходячі із фактичної ціни постачання таких товарів/послуг".

Отже, наразі маємо дві протилежні точки зору. Втім, роз’яснення, наведене у коментованому листі, більш відповідає чинному Порядку  №1307.  Саме тому, на нашу думку, благодійнику  варто складати дві ПН – тобто, податкова накладна з типом причини "15" обов’язково повинна бути (хоча б і зведена за місяць).  

Пам’ятайте: за нескладання та нереєстрацію ПН з типом причини "15"  для звільнених операцій штрафів за ст. 120-1 ПКУ не виникатиме, оскільки сума ПДВ дорівнює нулю. А от адмінштраф за неправильне ведення податкового обліку відповідно до ст. 163-1 КУпАП податківці зможуть накласти у розмірі від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн).

Розглянемо, як складається податкова накладна (з типом "15") за наданою пільгованою благодійною допомогою. 

У такій ПН у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини робиться помітка «Без ПДВ». 

У рядках ПН, відведених для заповнення даних покупця, постачальник зазначає власні дані.

До розділу А табличної частини податкової накладної (рядки I - X) вносяться узагальнюючі дані за операціями, на які складається така податкова накладна, а саме:

  • у рядку I зазначається загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням ПДВ;
  • у рядку IX - загальний обсяг постачання товарів/послуг;
  • рядки II - VIII розділу А не заповнюються.

У графі 2 розділу Б, крім номенклатури товарів/послуг, потрібно також зазначати: «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання».

А графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 11 розділу Б у ПН з типом "15" не потрібно заповнювати

До графи 8 вноситься код ставки ПДВ, за якою здійснюється оподаткування операцій з постачання товарів/послуг, що постачаються. У разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування зазначається код ставки 903. А до графи 9 - код пільги. Код пільги зазначається згідно з Довідниками податкових пільг (Довідник податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, або Довідник інших податкових пільг), які затверджені ДФС станом на дату складання податкової накладної, до графи 10 - обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ.

***

Читайте також: Підкориговано перелік ліків та медвиробів, звільнених від ПДВ на період АТО

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»