• Посилання скопійовано

Проекти порядків зупинення реєстрації ПН/РК - зауваження та пропозиції від ДФСУ

ДФСУ проаналізувала проект постанови КМУ "Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних"

Проекти порядків зупинення реєстрації ПН/РК - зауваження та пропозиції від ДФСУ

Нагадаємо, що Мінфін оприлюднив проект постанови  про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригуванняв  Єдиному реєстрі податкових накладних. Про це ми повідомляли тут, а детально розповідали в аналітиці тут і тут.

Свої зауваження та пропозиції до цього проекту висловила ДФСУ у листі від 01.02.2018 р. №340/4/99-99-07-04-03-13, а саме:

1) Порядок зупинення реєстрації ПН РК в ЄРПН пропонюється доповнити новим п. 30 такого змісту:

"Ризик, який не був виявлений при здійсненні Моніторингу, але об'єктивно існує та був з'ясований за результатами додаткового аналізу податкової інформації після реєстрації ПН / РК в Реєстрі, може бути досліджений під час проведення документальної перевірки дотримання податкового законодавства щодо повноти визначення податкового зобов'язання постачальником або правомірності формування податкового кредиту покупцем, що зазначені у ПН/РК із з'ясованим ризиком".

2) У Порядку роботи Комісій передбачити створення Комісії в Офісі великих платників ДФС.

3) У Порядку розгляду скарг на рішення Комісій у п. 3 слова та цифри "після отримання ним... в Реєстрі (далі - рішення Комісії)" замінити на "після того, як відповідно до п. 26 Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затвердженого цією постановою, рішення Комісії вважається зареєстрованим в Реєстрі рішень".

Крім того, ДФС повідомляє, що передбачена Мінфіном система створює ризики як безперешкодного формування схемного податкового кредиту, так і зупинення ПН платникам реального сектору економіки.

Зокрема, Мінфіном запропоновано доповнити проект постанови поняттям "позитивна податкова історія платника податку". Платник податку, який за результатами підрахунків показників та коефіцієнтів має позитивну податкову історію, матиме право безперешкодно реєструвати ПН/РК в Реєстрі. Проте віднесення платника до платників податків з позитивною історією за визначеними критеріями може призвести до маніпулювання несумлінними платниками такими критеріями.

Крім того, постійна зміна критеріїв визначення платників з позитивною історією з метою упередження формування схемного податкового кредиту, на думку ДФС, може негативно вплинути на платників реального сектору економіки.

Також МФУ надано пропозиції про формування на регіональному та центральному рівнях комісій, які прийматимуть рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК. При цьому збільшено термін для прийняття рішень про реєстрацію або відмову в реєстрації відповідними комісіями протягом 10 робочих днів.

З метою уникнення проблемних питань щодо зупинки реєстрації ПН/РК та розгляду зупинених ПН/РК зі сторони платників реального сектору економіки, а також з метою унеможливлення розповсюдження схемного податкового кредиту несумлінними платниками податків ДФСУ пропонує під час погодження проекту постанови врахувати пропозиції, запропоновані ДФС.

У відповідь на цей лист податківців, Мінфін листом від 07.02.2018 р. № 26010-06-10/3450 просить терміново надати погоджений проект постанови КМУ "Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН" (тобто не лише зауваження ДФСУ, а сам проект постанови уже з внесеними змінами).

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»