• Посилання скопійовано

Мінфін погодив критерії блокування ПН та РК від ДФС

21 березня відбулося обговорення критеріїв для системи ризиків ПДВ, які напрацювала Державна фіскальна служба. Мінфін погодив ці критерії та коротко розповів про нові правила блокування ПН/РК

Мінфін погодив критерії блокування ПН та РК від ДФС

Нагадуємо, що у грудні 2017 року роботу системи ризиків з ПДВ було зупинено для того, щоб напрацювати узгоджене рішення, яке не нестиме ризиків для всіх сегментів бізнесу та водночас буде ефективним інструментом боротьби зі схемами з розкрадання ПДВ. 21 лютого 2018 р. Уряд ухвалив відповідну Постанову № 117. Про це ми повідомляли тут а докладно аналізували тут і тут.

Як зауважують в Мінфіні, "раніше узгодження критеріїв оцінки тривало деякий час, що давало змогу деяким платникам користуватися фіктивним кредитом". Аби забезпечити прозорість цього процесу, ДФС тепер попередньо узгоджує ці критерії з Міністерством фінансів та публікує на офіційному веб-сайті:

21 березня під час зустрічі представники бізнесу та експерти обговорили запропоновані критерії та внесли свої зауваження щодо критеріїв, які було враховано ДФС. Також вирішено, що для оперативного реагування та упередження розкрадання ПДВ критерії будуть постійно переглядати та за потреби додавати нові.

Отже, як повідомляла ДФСУ (а тепер підтверджує і Мінфін), нова система моніторингу ПН/РК передбачає чотири етапи:

 

1 етап. Відсікаючий критерій:

  • операції з постачання товарів (послуг) кінцевому споживачу та/або які звільнені від оподаткування;
  • обсяг постачання менше 500 тис. грн та якщо керівник є директором менше ніж у 3-х платників ПДВ;
  • податкове навантаження більше 3%.

Якщо податкова накладна/розрахунок коригування задовольняє одну з умов, то вона реєструється в Реєстрі податкових накладних. Якщо ж ні, то податкова накладна чи розрахунок коригування переходить на другий етап перевірки.

 

II етап перевірки. Контроль ознак ризиковості платника: платник податків, зареєстрований на викрадені, втрачені документи, зареєстровані на неіснуючих, померлих, безвісти зниклих осіб тощо.

Якщо платник податку задовольняє одну з умов, то податкова накладна/розрахунок коригування зупиняється. Якщо ж ні, то ПН/РК переходить на третій етап перевірки.

Кому все-таки загрожує блокування ПН/РК? За якими критеріями ризиковості здійснення операцій та ризиковості платника податків буде відбуватися таке блокування?  Читайте в нашій аналітиці>>

 

III етап перевірки. Моніторинг відповідності показникам, яким визначається позитивна податкова історія платника

Що таке  позитивна податкова історія та чому це важливо - читайте в аналітиці>>

Якщо платник не відповідає жодній умові позитивної податкової історії платника податкова накладна/розрахунок коригування переходить на четвертий етап перевірки. У разі відповідності податкова накладна реєструється.

 

IV етап перевірки. Контроль ознак ризиковості операції

Якщо виконується одна із зазначених умов, то така податкова накладна/розрахунок коригування зупиняється.

 

"Мінфін розуміє, що є ризик того, що невелика кількість податкових накладних реальних підприємств можуть бути заблоковані. Для цього Мінфін спільно з ДФС напрацювали конструкцію, яка буде суттєво зменшувати кількість заблокованих податкових накладних. Вже проведені попередні розрахунки та тестування роботи даної системи, які підтвердили, що кількість податкових накладних, що були зупинені у минулому році, при застосуванні критеріїв нової системи значно зменшиться. Встановлено ряд заходів, які пришвидшать розблокування податкових накладних чесних підприємств" - зазначено у повідомленні на офіційному сайті Мінфіну.

 

Що потрібно знати бізнесу для пришвидшення розблокування ПН?

1) Запроваджується електронний реєстр зупинених ПН, в якому платник в онлайн режимі зможе знайти інформацію щодо розгляду та статусу зупинених податкових накладних. Це рішення робить процес прозорішим.

2) Допрацьована форма рішення про відмову в реєстрації. Зокрема, в рішенні буде зазначатися чітка вмотивована підстава відмови. У випадку ненадання та/або надання документів, які складені з порушенням законодавства, у формі буде зазначатися конкретний документ, якого це стосується.

3) Якщо рішення Комісій не зареєстровані протягом п’яти (для накладних з обсягом понад 30 млн.грн семи) робочих днів, зупинена податкова накладна/ розрахунок коригування реєструється в автоматичному режимі.

4) Скарги на рішення Комісій подаються в електронному вигляді.

5) Встановлені критерії ризиковості платника, ризиковості операції та показники, за якими визначається позитивна податкова історія платника публікуються на офіційному веб-сайті ДФС:

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»