• Посилання скопійовано

Чи можуть бути товари з різними найменуваннями, але з однаковим кодом УКТ ЗЕД?

Податківці роз'яснюють, що така ситуація цілком можлива. Головне, щоб номенклатура таких товарів, зазначена в податкових накладних (розрахунках коригування до них), цілком відповідала номенклатурі, зазначеній в первинних документах

Чи можуть бути товари з різними найменуваннями, але з однаковим кодом УКТ ЗЕД?

В індивідуальній консультації від 21.05.2018 р. №2243/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці наголошують, що у графі 2 податкової накладної відображається номенклатура товарів, яка має відповідати формулюванню у первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів. Ця графа не повинна містити інших даних.

Свою позицію податківці ґрунтують на вимозі п. 44.1 ПКУ, яким передбачено, що для цілей оподаткування платники податків ведуть бухгалтерський облік та облік податкових зобов'язань, зокрема, на підставі первинних документів.

Щодо найменування товарів, то тут слід користуватись п. 7 П(С)БО 9 «Запаси», за яким одиницею бухгалтерського обліку запасів є їхнє найменування або однорідна група (вид).

При цьому питання організації бухобліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів.

І зважаючи на те, що податкова накладна в окремих графах повинна містити, зокрема, «номенклатуру товарів/послуг» (яку визначає постачальник), а в іншій - код товару (який визначається згідно з довідником УКТЗЕД), то можна зробити висновок, що товари з різними найменуваннями можуть мати однаковий код УКТ ЗЕД. І ситуація, коли продавець зазначає в податковій накладній товари з однаковим кодом УКТЗЕД, але з різним найменуванням, є цілком легальною. Відповідно у покупців цих товарів не повинно виникнути жодних проблем з податковим кредитом за такими податковими накладними. 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»