• Посилання скопійовано

ОСББ надає в оренду нежитлові приміщення: податкові наслідки

Податківці розповіли про правила оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг із оренди ОСББ нежитлових приміщень

ОСББ надає в оренду нежитлові приміщення: податкові наслідки

Коментар до індивідуальної консультації від 06.08.2018 р. №3430/6/99-99-15-03-02-15/ІПК 

Правові та організаційні засади діяльності ОСББ регулюються нормами Закону №2866. Відповідно до статті 1 Закону №2866 під ОСББ розуміється юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

При цьому ОСББ створюється як непідприємницьке товариство. А господарче забезпечення діяльності ОСББ може здійснюватися власними силами ОСББ (шляхом самозабезпечення) або шляхом залучення на договірних засадах суб'єктів господарювання (стаття 4 Закону №2866).

Один зі шляхів отримання забезпечення ОСББ прописаний у статті 16 Закону №2866: ОСББ має право здавати в оренду допоміжні приміщення та інше спільне майно багатоквартирного будинку. 

При цьому в іншій своїй ІПК від 12.07.2018 р. №3074/6/99-99-15-02-02-15/ІПК податківці надали відповідь щодо правомірності ОСББ укладати договори на утримання будинку з орендарями нежитлових приміщень, а не з власниками. В ній ДФС зауважила, що всі договори щодо внесків на утримання будинків та прибудинкових територій повинні укладатися лише з власниками квартир та нежитлових приміщень. 

Отже, отримувати плату за оренду нежитлових приміщень ОСББ може, а ось внески на утримання таких приміщень така організація має отримувати лише з їх власників. Інакше під сумнівом буде не лише законність таких операцій, а й неприбутковий статус ОСББ. 

 

Які ще податкові наслідки матиме така здача в оренду нежитлових приміщень?

Ось що говорять податківці в коментованій ІПК.

Податок на прибуток. Неприбутковий статус за ОСББ залишиться, якщо, з огляду на п. 134.1 ПКУ, статутом встановлено можливість надання в оренду нежитлових приміщень та дохід від такої оренди буде використовуватися виключно для фінансування видатків на утримання ОСББ реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

ПДВ. Операції з постачання ОСББ (платником ПДВ) послуг із оренди допоміжних приміщень та іншого спільного майна багатоквартирного будинку оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%. 

Зокрема, за такою операцією ОСББ (платник ПДВ) зобов'язане:

  • визначити податкові зобов'язання з ПДВ за правилом "першої події" відповідно до п. 187.1 ПКУ та скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну;
  • задекларувати податкові зобов'язання з ПДВ у декларації з ПДВ та подати її до контролюючого органу в установлені ПКУ терміни;
  • сплатити податкові зобов'язання з ПДВ за декларацією з ПДВ до держбюджету в установлені ПКУ терміни.

Зазначимо, що спеціальних правил реєстрації платником ПДВ для ОСББ не встановлено. Отже, така реєстрація та зазначені вище обов’язки виникають у ОСББ в загальновстановленому порядку. Докладніше про це читайте тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»