• Посилання скопійовано

Несвоєчасно зареєстрували ПН з вини ДФС: чи будуть штрафи?

З цим питанням ДФСУ запропонувала звертатись (з детальним описом ситуації та наданням копій документів) до її територіальних органів для отримання ІПК. Взагалі надія на позитивну відповідь є. Хоча податківці вважають, що проблеми серверу ДФС - це форс-мажорна обставина (а не порушення ними порядку реєстрації ПН/РК), яку ще треба довести

Несвоєчасно зареєстрували ПН з вини ДФС: чи будуть штрафи?

Податківці у підкатегорії 101.27 ресурсу «ЗІР» надали відповідь на запитання: чи передбачена відповідальність за порушення граничних термінів реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН, у зв’язку з технічними проблемами на сервері ДФС? 

У короткій версії відповіді податківці запропонували звертатись з детальним описом ситуації та наданням копій документів до територіальних органів ДФС із запитом на отримання податкової консультації

А в повній версії нагадали, що підтверджує прийняття податкової накладної та/або розрахунку коригування до ЄРПН квитанція в електронному вигляді, яка надсилається протягом операційного дня. 

Окремо у роз'ясненні йдеться про тривалість операційного дня для реєстрації ПН та РК в ЄРПН.  Відповідно до п. 3 Порядку №1246 операційний день триває в робочі дні з 8:00 по 20:00. Технічне обслуговування та регламентні роботи, що потребують зупинки Реєстру, не проводяться протягом операційного дня, крім аварійних випадків. При цьому не забули податківці й про граничні строки для реєстрації РК та ПН. Якщо 15 число або останній день місяця припадають на вихідний, святковий або неробочій день, такий день вважається операційним днем.

Граничні строки реєстрації податкових накладних в ЄРПН визначені п. 201.10 ПКУ

Несвоєчасна реєстрація накладних в ЄРПН є підставою для застосування штрафів, передбачених п. 120-1.1 ПКУ.

При цьому податківці зазначили, що за ст. 617 ЦКУ особа, яка порушила зобов’язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили. Засвідчити форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) має Торгово-промислова палата України. 

Тож, якщо йти за логікою податківців, без засвідчення форс-мажорних обставин не сплачувати штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН та РК в ЄРПН платникам ПДВ не вдасться.  Втім, залишається ще суд, до якого платник має право звернутися за захистом. Чи підтримають суди аргументи ДФСУ, життя покаже.  

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»