• Посилання скопійовано

Відступлення права вимоги: які податкові наслідки для продавця?

Як бути платнику ПДВ — постачальнику у разі відступлення покупцем — первинним кредитором права вимоги боргу новому кредитору?

Відступлення права вимоги: які податкові наслідки для продавця?

«Вісник. Офіційно про податки»

В ІПК від 30.11.2018 р. №5032/ІПК/26-15-12-01-18 при розгляді звернення платника ПДВ щодо особливостей оподаткування ПДВ операцій з уступки права вимоги податковим органом зроблено висновок: «Операція з уступки покупцем (первинним кредитором) права вимоги новому кредитору не спричиняє податкових наслідків з ПДВ для постачальника».

Висновок зроблено для ситуації, коли платник ПДВ — постачальник (боржник) повертає отриманий аванс від покупця товарів/послуг (первинного кредитора) новому кредитору за договором уступки права вимоги.

Обґрунтовано таку відповідь, зокрема, посиланнями на ст. 192 ПКУ, яка встановлює порядок коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту в окремих випадках. Так, п. 192.1 ПКУ передбачено, серед інших, випадок коригування податкових зобов’язань з ПДВ у постачальника та податкового кредиту в отримувача при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг отримувачу на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН.

Контролюючий орган у наведеній ІПК акцентує увагу, що постачальник (боржник) «на дату заміни кредитора у зобов’язанні не коригує податкові зобов’язання з ПДВ, визначені на дату отримання ним попередньої (авансової) оплати, оскільки відсутні законодавчо визначені підстави для такого коригування, та не складає податкову накладну на нового кредитора, оскільки податкова накладна вже складена на дату першої події операції (отримання авансу)».

ПКУ встановлює можливість коригування постачальником (боржником) податкових зобов'язань у разі повернення попередньої оплати виключно тому отримувачу (кредитору), від якого така попередня оплата була отримана і якому була складена й зареєстрована у ЄРПН податкова накладна за результатом першої події — дати зарахування коштів від нього як оплати товарів/послуг, що підлягають постачанню, тобто первинному кредитору.

Таким чином, операція з уступки покупцем товарів/послуг (первинним кредитором) права вимоги іншому (новому) кредитору до продавця/постачальника таких товарів/послуг (боржника) не спричиняє податкових наслідків з ПДВ для останнього — не відбувається ані коригування первинних податкових зобов’язань, ані нарахування нових зобов’язань з ПДВ. Тобто розрахунок коригування до податкової накладної таким постачальником не складається у разі повернення коштів новому кредитору; податкова накладна ним не виписується у разі постачання товарів/послуг новому кредитору.

Тарас Коваль, адвокат

***

Читайте також: Орендар відступив право вимоги: наслідки з ПДВ для сторін

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»