• Посилання скопійовано

Як скласти РК до ПН на суму перевищення бази оподаткування ПДВ?

Якщо змінюється ціна товару (послуги), реалізованих нижче їх ціни придбання, то постачальник повинен скласти РК до ПН на суму перевищення бази оподаткування. Розглянемо, як саме це зробити

Як скласти РК до ПН на суму перевищення бази оподаткування ПДВ?

Відповідно до п. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання товарів (послуг) не може бути нижчою за ціну, зокрема, придбання таких товарів (послуг).

У разі продажу за ціною нижче придбання чи при безоплатній передачі товарів платник ПДВ зобов’язаний скласти дві податкові накладні та зареєструвати їх в ЄРПН:

  • одну – на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання на покупця;
  • другу – на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/звичайної ціни над фактичною ціною (з типом причини 15). Як складати таку ПН ми писали тут.

При цьому, як роз’яснюють податківці в ІПК від 12.03.2019 р. №992/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, якщо після реєстрації в ЄРПН податкової накладної, складеної виходячи з перевищення ціни придбання товарів (послуг) над фактичною ціною їх постачання, відбувається зміна (зменшення/збільшення) ціни постачання, внаслідок чого відбувається зміна розміру перевищення ціни придбання над фактичною ціною постачання, платник має право скласти розрахунок коригування до такої податкової накладної.

Оскільки ПН на суму перевищення була виписана, фактично, на неплатника ПДВ, то РК до неї реєструється підприємством-постачальником таких товарів (послуг).

 

Від редакції

Водночас варто не забувати, що зміна ціни впливає не тільки на ПН на суму перевищення, а й на податкову накладну, яка виписується на покупця.

Наприклад, якщо ціна продажу товару зменшується, то постачальник складає два РК:

  • на зменшення до податкової накладної на суму фактичного постачання (такий РК реєструє покупець, якщо він є платником ПДВ);
  • на збільшення до ПН на суму перевищення бази оподаткування. 

І навпаки, у випадку збільшення ціни постачання, постачальник складає РК на збільшення до ПН, що виписується на покупця (такий РК реєструється самим постачальником), і РК на зменшення до ПН, яка виписана на суму перевищення.

Також додамо, що ПН на суму перевищення підлягає коригуванню у тому випадку, якщо змінюється ціна придбання таких товарів (послуг) постачальником. Тобто, якщо ціна придбання товару (який вже було поставлено далі) постачальником зменшилась, відповідно зменшується і мінімально база оподаткування ПДВ, а отже постачальник складає РК на зменшення до ПН на суму перевищення бази оподаткування. У разі ж збільшення ціни такого товару (послуги) РК до ПН на суму перевищення складається на збільшення.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»