• Посилання скопійовано

Списуємо активи, які знищені під час пожежі: що з ПДВ?

Податківці в ІПК нагадують, що правила оподаткування ПДВ списання основних засобів та товарів різні. І щодо одних податкове зобов'язання не виникне (в разі правильного документального оформлення), а щодо інших - ПДВ треба сплатити обов'язково. Як саме, дізнаємося з роз'яснення ДФС

Списуємо активи, які знищені під час пожежі: що з ПДВ?

Податківці в ІПК ДФС від 05.04.2019 р. №1459/6/99-99-15-02-02-15/ІПК нагадують, що операції з ліквідації основних виробничих засобів або невиробничих засобів прирівняні до операцій з постачання товарів, які є об'єктом оподаткування ПДВ, та відповідно оподатковуються податком у загальновстановленому порядку за ставкою 20%. База оподаткування ПДВ за такими операціями визначається відповідно до п. 189.9 ПКУ, а саме за звичайними цінами, але не нижче балансової вартості на момент ліквідації. При цьому знищення, розібрання або перетворення основних виробничих або невиробничих засобів в інший спосіб дії обставин непереборної сили, внаслідок чого вони не можуть використовуватися за первісним призначенням, не буде вважатися для цілей оподаткування ПДВ постачанням товарів, зокрема, за умови якщо платник податку надасть контролюючому органу відповідний підтверджуючий документ про виникнення таких обставин, наданий платнику податку компетентним органом.

Отже, якщо у зв’язку з настанням форс-мажорних обставин (пожежею), що підтверджується відповідно до законодавства, платником податку здійснюються операції зі списання основних виробничих засобів або невиробничих засобів, які були знищені внаслідок пожежі, то податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються за умови надання платником контролюючому органу відповідного підтверджуючого документа про виникнення таких обставин, наданого компетентним органом.

Що стосується операції зі списання товарно-матеріальних цінностей, то при здійсненні таких операцій платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ за правилами, встановленими п. 198.5 ПКУ, виходячи з бази оподаткування ПДВ, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, оскільки на зазначену категорію норми п. 189.9 ПКУ не поширюються.

***

Читайте також:

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»