• Посилання скопійовано

Формений одяг працівникам: які наслідки з ПДФО та ПДВ?

Деякі роботодавці дбають про те, щоб їх працівники вдягали на роботу формений (або як його ще називають, корпоративний) одяг. Чи виникає при видачі такого одягу обов’язок сплатити ПДФО та ВЗ? Чи треба нараховувати при цьому ПЗ з ПДВ? Консультує ДФС

Формений одяг працівникам: які наслідки з ПДФО та ПДВ?

Коментар до ІПК ДФС від 23.04.2019 р. №1762/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Одразу заспокоїмо роботодавців: додаткові податки при видачі такого одягу не виникають. Але для того, щоб не виникло суперечок при податковій перевірці, цю видачу (і повернення) одягу слід оформити правильно.

 

Правила неоподаткування ПДФО та ВЗ

Згідно з пп. 165.1.9 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, зокрема, вартість безоплатного спеціального (форменого) одягу та взуття, що надаються роботодавцем у тимчасове користування платнику податку, який перебуває з ним у трудових відносинах.

Враховуючи це, податківці у коментованій консультації зазначають, що за умови дотримання вимог пп. 165.1.9 ПКУ вартість безоплатного спеціального (форменого) одягу, взуття та інших засобів індивідуального захисту, якими роботодавець тимчасово забезпечує платника податку, який перебуває з ним у трудових відносинах, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника.

У разі недотримання вимог пп. 165.1.9 ПКУ зазначений дохід оподатковується на загальних підставах (як надання працівнику безоплатних товарів).

Зверніть увагу: іноді формений одяг має ознаки спеціального. А порядок забезпечення, перелік та граничні строки використання спеціального (у тому числі форменого) одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту встановлюються КМУ та/або галузевими нормами безоплатної видачі працівникам спеціального (форменого) одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.

Отже, якщо йдеться про одяг, який треба видавати за порядком, визначеним державою, або галузевими угодами, то неоподаткованою буде вартість одягу, виданого за таким порядком. Якщо ж ви видаєте своїм працівникам формений одяг за власним рішенням, то треба встановити і порядок його тимчасового використання та повернення. Адже те, що цей одяг не стає власністю працівника (має використовуватись виключно для виконання трудових обов’язків і повертатись роботодавцю у встановлені ним строки), має визначальне значення для того, щоб вартість такого виданого одягу не оподатковувалась ПДФО (а, отже, і ВЗ).

Тобто, якщо формений одяг працівнику був виданий тимчасово (тобто передбачається його повернення), то включати його вартість до доходу працівника не потрібно. Але якщо після звільнення працівник такий формений одяг не повернув і за нього не сплачується компенсація, то вартість такого одягу потрапить до оподатковуваного доходу такої ФО (із застосуванням натурального коефіцієнта).

 

Правила неоподаткування ПДВ

Згідно з пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України, у тому числі операції з безоплатної передачі.

Тобто для виникнення підстав для нарахування ПДВ необхідно зважати саме на те, чи відбувалась операція з постачання товарів при передачі форменого одягу працівнику, чи ні.

Під постачанням товарів згідно з пп. 14.1.191 ПКУ розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду. Постачанням товарів також вважається безоплатна передача майна іншій особі.

Підпунктом 14.1.13 ПКУ визначено, що під безоплатно наданими товарами розуміються товари, що надаються згідно з договорами дарування, іншими договорами, за якими не передбачається грошова або інша компенсація вартості таких товарів чи їх повернення, або без укладення таких договорів, а також товари, передані юридичній чи фізичній особі на відповідальне зберігання і використані нею.

Тож якщо одяг надається працівнику лише у тимчасове користування і підлягає поверненню, то така операція не є постачанням і ПЗ з ПДВ не виникає.

А ось операція з безоплатного постачання форменого одягу працівникам без обов’язку його повернення є об’єктом оподаткування ПДВ. При цьому база оподаткування визначається відповідно до п. 188.1 ПКУ.

Оскільки таке надання не супроводжується отриманням компенсації від працівника (тобто одяг надається безоплатно), то за такою операцією платником податку складається дві податкові накладні згідно з п. 15 Порядку №1307. Одна на нульову вартість, інша – на суму перевищення або вартості придбання, або звичайної ціни, або навіть залишкової балансової вартості такого одягу над нульовою ціною (залежно від джерела походження такого одягу та його обліку). Про те, як складаються такі ПН, ми розповідали тут.

Утримання з доходу працівника, якому надано формений одяг, коштів у розмірі ПДВ, що включається до складу вартості такого форменого одягу, є компенсацією частини вартості такого форменого одягу, операція з постачання якого є об’єктом оподаткування ПДВ. Таким чином, у разі утримання вартості одягу з заробітної плати працівника платник податку складає податкову накладну як на звичайне постачання (якщо сума компенсації не нижча за базу оподаткування згідно п. 188.1 ПКУ).

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»