• Посилання скопійовано

Компенсація частини вартості комунальних послуг співвласнику: що з ПДВ?

Доволі часто нежитлові будівлі перебувають у власності декількох співвласників. Чи підлягає оподаткуванню ПДВ операція з компенсації частини вартості комунальних послуг одного співвласника іншому? Розглянемо роз’яснення ДФСУ

Компенсація частини вартості комунальних послуг співвласнику: що з ПДВ?

Згідно з пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких (відповідно до ст. 186 ПКУ) розташоване на митній території України.

При цьому податківці у ІПК від 22.05.2019 р. №2292/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначають, що компенсація одного співвласника іншому не може розцінюватись як операція з постачання послуг для цілей оподаткування ПДВ за умови, що:

  • будівля належить співвласникам на умовах спільної часткової власності;
  • умови постачання комунальних послуг не передбачають їх поділу між співвласниками;
  • відсутні договірні відносини щодо взаємного постачання послуг, до складу вартості яких могла бути включена вартість комунальних послуг;
  • компенсується частина вартості таких послуг у процентному відношенні залежно від кількості спожитих таким іншим співвласником.

Таким чином, кошти, які надходять одному зі співвласників нежитлової будівлі у вигляді компенсації вартості комунальних послуг, до бази оподаткування не включаються та податкові зобов’язання з ПДВ за такою операцією не визначаються.

Але наслідки з ПДВ все ж таки виникають, зокрема, у того співвласника, який безпосередньо отримує комунальні послуги від їх постачальника. Адже слід брати до уваги те, що один зі співвласників, який здійснює оплату комунальних послуг постачальнику у повному обсязі, не використовує весь обсяг таких послуг у власній господарській діяльності (частина вартості комунальних послуг використовується та компенсується іншим співвласником).

Відповідно до цього, на частину вартості комунальних послуг, яка не була використана у власній господарській діяльності (компенсована іншим співвласником), мають бути нараховані податкові зобов’язання за правилами, встановленими п. 198.5 ПКУ (як на негосподарське використання отриманих послуг).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»