• Посилання скопійовано

Реорганізація підприємства шляхом злиття: ПДВ-наслідки

Якщо підприємство, яке реорганізується, має від'ємне значення з ПДВ, треба подбати про використання цієї суми його правонаступниками. Як саме? Консультує ДФСУ

Реорганізація підприємства шляхом злиття: ПДВ-наслідки

В ІПК від 11.06.2019 р. №2676/6/99-99-12-02-01-15/ІПК податківці нагадують, що відповідно до п. 198.7 ПКУ сума від’ємного значення, що підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду платника, що реорганізується шляхом приєднання, злиття, перетворення, підлягає перенесенню до складу податкового кредиту правонаступника у наступному періоді після підписання передавального акта відповідно до законодавства. А якщо відбувається поділ або виділення – підлягає перенесенню до складу податкового кредиту правонаступника пропорційно до отриманої частки майна згідно з розподільчим балансом у наступному періоді після підписання розподільчого балансу відповідно до законодавства.

Але для цього є обов’язкова умова. Таке перенесення здійснюється в разі, якщо сума від'ємного значення, що підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду платника, що реорганізується, підтверджена документальною перевіркою контролюючого органу.

 

Як оформити передачу від’ємного значення ПДВ?

При цьому обидві сторони процесу реорганізації (попередній та наступний власник цього від’ємного значення ПДВ) повинні здійснити певні дії:

  • платник податку, що реорганізується, подає заяву шляхом заповнення Таблиці 2 Додатку 2 «Довідка про суму від’ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (Д2)» до податкової декларації з податку на додану вартість за останній звітний (податковий) період,

  • правонаступник платника податку, якого реорганізовано, подає заяву шляхом заповнення Таблиці 3 Додатку 2 після узгодження суми від’ємного значення за результатами документальної перевірки контролюючим органом.

Але зверніть увагу: податківці в цій ІПК не заперечують право підприємства, яке реорганізується, не передавати це від’ємне значення новоствореним особам, а скористатися бюджетним відшкодуванням. Тобто в результаті передати таким особам не заборгованість бюджету перед ним, а «живі» гроші.

Відповідно до п. 184.9 ПКУ у разі анулювання реєстрації платника ПДВ, якщо за результатами останнього податкового періоду особа має право на отримання бюджетного відшкодування, таке відшкодування надається протягом строків, визначених розділом V ПКУ, незалежно від того, чи буде така особа залишатися зареєстрованою як платник ПДВ на дату отримання такого бюджетного відшкодування, чи ні.

 

Реєстрація новоствореного в результаті реорганізації платника ПДВ

Відповідно до п. 183.17 ПКУ особа, утворена в результаті реорганізації платника податку (крім особи, утвореної шляхом перетворення), реєструється платником податку як інша новоутворена особа в порядку, визначеному Кодексом, у тому числі у разі, коли до такої особи перейшли обов’язки зі сплати податку у зв’язку з розподілом податкових зобов’язань чи податкового боргу.

 

Анулювання реєстрації платника ПДВ для підприємства, яке реорганізується

Згідно з пп. «б» п. 184.1 ПКУ реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника ПДВ, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається, якщо будь-яка особа, зареєстрована як платник податку, прийняла рішення про припинення та затвердила ліквідаційний баланс, передавальний акт або розподільчий баланс відповідно до законодавства за умови сплати суми податкових зобов’язань з податку у випадках, визначених розділом V ПКУ.

Наприклад, при реорганізації платника ПДВ шляхом злиття з іншим платником ПДВ, такий платник податку підлягає виключенню з реєстру платників ПДВ на дату затвердження передавального акту відповідно до законодавства та за умови сплати податкових зобов’язань з ПДВ у випадках, визначених розділом V ПКУ.

 

Що з нарахуванням ПЗ з ПДВ за залишками товарів?

Відповідно до пп. 196.1.7 ПКУ операції з реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення та перетворення) юридичних осіб не є об'єктом оподаткування ПДВ. При цьому на такі операції не поширюється обов’язок з нарахування податкових зобов’язань з ПДВ, передбачених п. 198.5 ПКУ.

Крім того, на операції з реорганізації шляхом злиття не поширюються вимоги п. 184.7 ПКУ щодо обов’язку платника податку в останньому звітному (податковому) періоді не пізніше дати анулювання його реєстрації як платника податку визначити податкові зобов’язання за товарами/послугами, необоротними активами, суми податку за якими були включені до складу податкового кредиту, але не були використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»