• Посилання скопійовано

Склали декілька ПН для нарахування «компенсуючого» ПДВ: чи правомірно це?

Законодавством не заборонено складання протягом звітного періоду декількох зведених ПН з однаковим типом причини

Склали декілька ПН для нарахування «компенсуючого» ПДВ: чи правомірно це?

ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що у разі нарахування податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 198.5 та п. 199.1 ПКУ, платник ПДВ складає окремі зведені податкові накладні (далі – ПН) за товарами/послугами, необоротними активами, які призначаються для їх використання/починають використовуватися:

  1. в операціях, що не є об’єктом оподаткування;
  2. в операціях, звільнених від оподаткування;
  3. в операціях, що здійснюються платником ПДВ в межах балансу платника ПДВ, у тому числі передача для невиробничого використання, переведення виробничих необоротних активів до складу невиробничих необоротних активів;
  4. в операціях, що не є господарською діяльністю платника ПДВ.

Такі зведені ПН складаються не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду.

У разі складання зведеної податкової накладної у графі «Зведена податкова накладна» зазначається код ознаки:

  • 1 – у разі нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 ПКУ;
  • 2 – у разі нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 199.1 ПКУ.

У зведених ПН, у яких зазначено код ознаки 1 або 2, у графі «Отримувач (покупець)» платник ПДВ зазначає власне найменування (П. І. Б.), у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «600000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється, а у верхній лівій частині зазначається відповідний тип причини відповідно до п. 8 затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307 із змінами та доповненнями (далі – Порядок №1307) (04 – Складена на постачання у межах балансу для невиробничого використання; 08 – Складена на постачання для операцій, які не є об’єктом оподаткування ПДВ; 09 – Складена на постачання для операцій, які звільнені від оподаткування податком на додану вартість; 13 – Складена у зв’язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності).

Норми визначені п. 11 Порядку №1307.

Слід зазначити, що Порядком №1307 не заборонено складання платником ПДВ протягом звітного (податкового) періоду декількох зведених ПН з однаковим типом причини.

Всі новини щодо випадків нарахування ПДВ за нормами п. 198.5 ПКУ дивиться за посиланням.

Джерело: ДФС у Дніпропетровській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»