• Посилання скопійовано

Мінфін планує затвердити нові критерії блокування ПН та РК

У Мінфіні відбулася робоча нарада з питань удосконалення системи моніторингу ризиків з ПДВ

Мінфін планує затвердити нові критерії блокування ПН та РК

Мінфіні повідомляє, що у них відбулася робоча нарада з питань удосконалення системи моніторингу ризиків з ПДВ.

Участь у нараді взяли заступник Міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Гелетій, представники Державної фіскальної служби, Комітету з питань податкової та митної політики, Державної регуляторної служби, представники бізнес-асоціацій та галузевих об’єднань.

Моніторинг ризиків є невід’ємною складовою роботи автоматичної системи відшкодування ПДВ і дозволяє виявити зловживання та зупинити реєстрацію «схемних» податкових накладних. Система працює стабільно і запобігає втратам бюджету щомісяця. При цьому обсяги податкових накладних з ознаками фіктивності знижуються. Також постійно зменшується кількість підприємств, що підпадають під критерії ризику. Станом на 01.07.2019 року зупинена реєстрація 0,09% від загальної кількості поданих накладних.

«Спільно з Державною податкової службою ми вдосконалюємо роботу системи. Наша мета – зробити процес адміністрування податків простим та комфортним для сумлінного бізнесу. І, з іншого боку, унеможливити випадки зловживань, і відповідно втрат для бюджету», – сказав Юрій Гелетій.

Учасники зустрічі обговорили проект змін до постанови Кабміну від 21.02.2018 р. №117. Зокрема, зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі передбачають:

  • доповнення критеріями ризиковості платника податку, переліком показників, за якими визначається позитивна податкова історія та критеріями ризиковості здійснення операцій;
  • визначення порядку роботи комісії з питань включення/виключення з переліку ризикових платників. Документи мають розглядатися протягом 7 робочих днів. У випадку прострочення терміну передбачається автоматичне рішення на користь платника податку;
  • визначення переліку документів, необхідних для прийняття комісіями рішення щодо виключення платника з переліку ризикових;
  • визначення форми рішення про внесення/виключення платника податку до/з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості;
  • деталізацію підстави внесення платника податку до переліку ризиковості.

З Порядку також пропонується виключити норму про перегляд центральною комісією рішення комісії регіонального рівня. Таким чином, платник податку матиме можливість адміністративного оскарження рішення про відмову у реєстрації податкової накладної.

Найближчим часом проект змін буде доопрацьовано із врахуванням пропозицій та зауважень представників бізнес-асоціацій.

З порівняльною таблицією цих напрацювань можна ознайомитися тут.

Від редакції: Нагадаємо, що Окружний адмінсуд м. Києва 5 червня 2019 року у своєму рішенні №826/12108/18 зробив такі висновки:

  • критерії ризиковості, затверджені листом ДФС, не можна вважати законодавством;
  • існування вказаних Критеріїв призводить до порушення прав позивача у формі зупинення поданих ним до реєстрації ПН та одночасно призводить до необхідності надання позивачем додаткових документів для підтвердження правомірності складення такої податкової накладної,
  • п. 10 Порядку №117 підлягає визнанню протиправним та нечинним. 

Але це рішення було опубліковано тільки 25 червня на сайті Єдиного реєстру судових рішень. Відповідно ДФС має право подати апеляцію з 25 червня протягом 30 к.дн. І тільки на 31 день (18 липня), якщо податківці не подадуть її, норми Порядку №117 вважатимуться скасованими. Про це ми докладно розповідали тут.

Тож скоріш за все Мінфін  вирішив поставити крапку в цьому питання та як того вимагає ДРС, суд та норми діючого законодавства, затвердити нові критерії блокування через затвердежння змін до Постанови №117. Проте залишається під питанням правомірність блокування ПН та РК комісіями ДФС без цього документа.

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»